Starbucks anställer 10 000 flyktingar i protest – så tar företagen ställning mot Trump

Nike, Ikea och Starbucks är några av de stora företag som, på olika sätt, har valt att öppet kritisera Donald Trumps restriktiva flyktingpolitik.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-02-02 10:26  |  Lästid: 3 minuter
Foto: IBL Bildbyrå
Foto: IBL Bildbyrå

Det går inte en dag utan att Donald Trump skapar rubriker i världspressen. Många kändisar har valt att vara öppet kritiska till den nya presidentens politik, som bland annat begränsar flyktingmottagandet och förbjuder medborgare från sju muslimska länder att komma in i USA.

Men nu börjar även allt fler storföretag ta ställning i frågan. Dels är det många företag som har filialer i vissa av länderna som omfattas av inreseförbudet – och många stora teknikföretag är dessutom beroende av rekryteringar därifrån. Andra företag ryter helt enkelt ifrån för att ta avstånd från denna “diskriminering av enskilda grupper”, som IKEA-chefen Lars Peterson uttrycker det.

Så tar storföretagen avstånd från Trump

Starbucks

Ett företag som verkligen har tagit det här med Trump-motstånd på allvar är Starbucks. Där har man bestämt sig för att anställa 10 000 flyktingar de närmaste fem åren som ett svar på Trumps flyktingpolitik. Rekryteringarna ska göras i alla de 70 länder som kedjan verkar i.

I ett öppet brev till sina anställda berättar Howard Schultz, vd på Starbucks, att han även kommer att hjälpa de anställda som blir utan sjukförsäkring när Obamacare skrotas, och han planerar också ett närmare samarbete med kaffeodlare i Mexiko som en markering mot den mur som Trump vill uppföra.

Nike

Mark Parker, vd på Nike, har i ett uttalande förklarat att varken han eller Nike som företag stödjer inreseförbudet som Trump har utfärdat. Han skriver:

"Nike står tillsammans mot trångsynthet och alla former av diskriminering."

"Nu mer än någonsin måste vi stå upp för våra värderingar och förbli öppna och inkluderande som varumärke och som företag."

I sitt uttalande nämner Parker även den flerfaldige OS-medaljören Sir Mo Farah som har sin hemvist, fru och sina barn i USA, men som just nu är fast i Etiopien där han har varit på träningsläger. Han tillåts inte komma in i USA eftersom han är född i Somalia.

Här kan du läsa hela uttalandet.

Google

Google har beordrat hem omkring 100 anställda som har varit på resande fot i arbetet till följd av det nya inreseförbudet. Företaget har också uttalat sig i en intervju med BBC och sagt att de är bekymrade kring den nya ordern, samt alla andra tilltag av presidenten, som kan blockera talangfulla människor från möjliga rekryteringar i USA.

IKEA

I ett öppet brev till sina anställda skriver USA-chefen Lars Peterson att alla som på något sätt påverkas av Donald Trumps inreseförbud erbjuds gratis juridisk rådgivning via en jourtelefon. Anställda och anhöriga som behöver emotionellt eller mental stöd ges även möjlighet att ringa till en stödlinje.

Här är ett utdrag ur IKEA-chefens brev:

"De senaste 35 åren har jag bott i många länder där jag har varit invandrare. Som landschef på IKEA i Italien, Japan och nu USA har jag bevittnat kraften av människor som arbetar tillsammans: människor från olika bakgrund, nationalitet och religion som har enats för att åstadkomma vår vision om att skapa ett bättre vardagsliv. Med det i åtanke är alla lagförslag som skulle kunna diskriminera en särskild grupp av vår kunder eller anställda, eller begränsa vår förmåga att förvärva talanger med mångfald, bekymrande."

Här kan du läsa brevet i sin helhet. 

Facebook

Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs mor- och farföräldrar kommer från Tyskland, Polen och Österrike, och hans fru Priscillas föräldrar kom som flyktingar från Vietnam och Kina. "Precis som många andra är jag bekymrad för konsekvenserna av de nya ordrarna som President Trump nyligen har skrivit under", skriver han i ett emotionellt facebook-inlägg.

Han skriver också att USA är en nation av immigranter, och att det är något som alla borde vara stolta över.

"Vi borde hålla våra dörrar öppna för flyktingar och dem i behov av hjälp. Det är sådana vi är."

Läs hela facebook-inlägget här.

Adidas

Även Adidas sällar sig till företagen som tar avstånd från Trumps inreseförbud. "Vissa företag har redan tagit ställning i den här frågan, och vi ansluter oss till dem i deras önskan om ett öppet och mångkulturellt samhälle i USA och i hela världen", skriver talesperson Lauren Lamkin. Hon skriver även så här:

"Vårt företag är byggt på värdegrunden att man genom sport har makten att förändra liv. Sport har historiskt sett kunnat föra människor från hela världen samman – oavsett nationalitet, kön, ålder, religion eller sexuell läggning. Vi på Adidas är stolta över att bidra till denna positiva kraft som sport ger, och vi värdesätter mångfalden vi har bland våra anställda runtom i världen."

En annan sida av myntet: Kanye West, Mike Tyson och 6 andra som visat stöd för president Trump

Läs även: Budweiser visar skarp reklam om invandring på Super Bowl

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:34