Mäktiga bilder när USA:s största sportstjärnor tar ställning mot Trump

Organisationen för NFL, spelare och LeBron James (!) ställde sig alla i andra ringhörnan när Donald Trump kallade folk som knäböjer under nationalsången för horungar som borde sparkas.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-09-25 15:04  |  Lästid: 2 minuter

”Spelare som inte sjunger den amerikanska nationalsången borde sparkas av klubbägarna” var Donald Trumps budskap i ett tal som fick stor spridning under helgen.

Rent ordagrant sade han faktiskt “Get that son of a bitch off the field right now. Out! He is fired. He is FIRED!”

Upprinnelsen till uttalandet från en uppenbart uppeldad president är när Colin Kaepernick förra året vägrade sjunga nationalsången när den spelades inför en match, och istället satte sig ned på ena knät. Aktionen var ett sätt för honom att protestera mot våldet mot svarta i USA.

Colin Kaepernick (i mitten) startade aktionen förra året, som en protest mot våldet mot svarta i USA.

Nu har debatten kring nationalsången vid sportarrangemang, som pågått till och från sedan dess, blossat upp igen. Trump menar att det är respektlöst mot flaggan och landet att inte stå upp för nationalsången.

Reaktionerna på Trumps uttalande har varit många, från båda sidor. Dels menar många att Trump har rätt och att patriotismen går före allt. Å andra sidan menar många att grundläggande rättigheter för alla och rätten att protestera mot rasism, även om det är på bekostnad av den amerikanska nationalsången och flaggan, går före.

Inför nattens (svensk tid) matcher i NFL var det därför många som undrade om och hur sporten skulle reagera på detta. Svaret är att många av lagen tog ställning – och de tog parti för den knäböjande Colin Kaepernick.

Bilder från sju matcher i nattens omgång visar hundratals (över 200 enligt AP) spelare som sitter ner, vissa till och med på knä, under nationalsången.

I Detroit knäböjde till och med den person som framförde nationalsången.

Vissa passade på att stretcha när nationalsången spelades.

Michael Thomas blir känslosam när han funderar över sina barns framtid och om det är det här "ledaren för den fria världen" ska syssla med.

– Min dotter ska kunna titta på sin pappa och säga "du gjorde något, du försökte åstadkomma en förändring".

Men Trump står på sig.

Och får medhåll från sina supporters.

https://twitter.com/mike_Zollo/status/912183754407514114

Andra som visat sin ståndpunkt som är tvärtemot den som Trump har, är bland annat Stevie Wonder som uppträdde under Global Citizen Festival i natt. Han ställer sig på båda knäna för att ingen ska missa var han står i frågan.

Även NFL som organisation agerade genom att sända reklamfilmen Inside this lines under matchen mellan Washington Redskins och Oakland Raiders. Reklamfilmen sändes ursprungligen under Super Bowl som visar på sportens enande kraft. "Vi tycker det är det bästa sättet att visa var vi står" och "Den står i skarp kontrast till vissa som utövar söndrande politik", sade en talesperson för ligan till CNBC skriver Adweek.

Ytterligare ett lager till debatten är att Golden State Warrriors är inbjudna att besöka Vita Huset efter sin titelvinst förra året. Men stjärnan Stephen Curry uttalade sig tveksamt till att laget skulle besöka presidenten. Då twittrade Trump så här:

LeBron James hade något att säga om saken.

I en video utvecklar sedan Lebron vad han tycker.

– Han ber ägare att sparka spelare som står upp för sina rättigheter, det är inte rätt, säger James.

På måndagsmorgonen fortsatte debatten, och Trump skrev att detta inte har något med ras att göra.

Fast det köper inte alla...

Debatten lär fortsätta...

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:33