Hoppa till innehåll

Stockholmsbaren är en av världens 50 bästa barer 2020

Baren Tjoget i Hornstull
Wilmer Gyllström

För femte året i rad kniper Södermalmsbaren Tjoget en plats på topp 50-listan över världens bästa barer.

Att Sverige är ett land med stark sprittradition är sen gammalt. Förra veckan utsågs inte mindre än två svenska ginsorter till världens bästa. Även när det kommer till barer med smakfulla cocktails gör vi bra ifrån oss på ett globalt plan. Nu har den ansedde listan World’s 50 Best Bars, som anses vara den mest prestigefyllda rankingen av cocktailbarer världen över, korat sina 50 vinnare för 2020. En sorts barvärldens motsvarighet till Michelinstjärnor om man vill förenkla det.

För åtta år sedan öppnade Tjoget vid Hornstull på Södermalm. Tjogets grundare Andreas Bergman och Joel Söderbäck menar att kontinuiteten är det mest essentiella för att komma med på listan år efter år.

– Under åtta år har Tjoget blivit en väldigt tydlig plats inom vars väggar vi kan utvecklas, göra om, experimentera och vara fria att göra det vi vill. Den här blandningen av kontinuitet och föränderlighet är förmodligen en av de största anledningarna till att vi fortfarande är ensamma svenskar på listan. Det, hårt jobb och att vårt team är så sjukt bra på sina jobb, säger Andreas Bergman, grundare och delägare i Tjoget.

Tjoget-gänget kniper för femte året i rad en plats på listan över världens 50 bästa barer.

– Vi har alltid varit och vill alltid vara en mötesplats för alla, oavsett ålder, bakgrund och kön. Här ska man kunna uppleva mer än enbart en drink före eller efter något annat. Här kan alla mötas för att umgås, äta, dricka och festa på ett mer avslappnat sätt än hos många av våra internationella kollegor, säger Joel Söderbäck, grundare och delägare i Tjoget.

Tjoget återfinns på 36:e plats och tillsammans med Oslo-baren Himkok (plats 30) är man de enda nordiska representanterna på listan. På första plats hittar vi Connaught Bar i London. London-baren har legat topp 10 de senaste elva åren men det är först nu som baren knyckte förstaplatsen.

Så här sammanfattar listmakarna varför Tjoget är en av världens 50 bästa barer även i år.

”Tjoget är en plats med flera utrymmen som rymmer en vinbodega, ett ölcafé, en matsal med mat från sydeuropa och en cocktailbar. Framtagen och driven av två bartendrar, Andreas Bergman och Joel Söderbäck, har cocktailbaren alltid varit Tjogets bankande hjärta. Byggd på lika mycket vetenskap som fantasifullhet är den ständigt föränderliga cocktailmenyn en kollektiv insats som hämtar inspiration från Medelhavets traditioner och smaker – men alltid med en distinkt skandinavisk snurr.”

Hela listan över världens 50 bästa barer 2020 hittar du här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.