Annons
Annons

alp-mecka

Längtar du också efter härlig pudersnö i mängder och mysiga alpstugor med ölsejdlar? Här är fem grymma alpina resmål, oavsett om du vill göra en seriös skidresa eller kombinera din skidåkning med en cityweekend.

* * *

Annons

1. Cortina d’Ampezzo, Italien

Puderpärla i lyxförpackning

Cortina Mattias Fredriksson

Cortina är en av Alpernas riktiga klassiker och Italiens lyxiga skidort. Om du letar lite behöver en semester här inte bli så dyr!

Åkningen: Det finns fem skidområden i Cortina och alla har sin charm. Tofana ligger precis ovanför byn och här har du mest fallhöjd, max 1 700 fallhöjdsmeter, samt flest nedfarter. Faloria, på andra sidan staden, är mindre, men offpiståkningen rakt ner mot Cortina är episk. Cinque Torri är minst, bara fyra liftar och ett fåtal nedfarter, men erbjuder varierad terräng och kul offpist när det är bra snö.

Missa inte: Enoteca Cortina. Charmig och rustik vinbar som är lokalbefolkningens favorit. Gary, som driver stället med sin familj sedan 40 år, är en riktig sköning.

Perfekt för dig som: Vill ha både perfekta pister och lättillgänglig offpist.

Ta dig hit: Flyg till Venedig (två timmars transfer) eller München (tre till fyra timmar beroende på trafik). Hyrbil är det enklaste och bästa alternativet vidare, men det går också bussar från Venedigs flygplats till Cortina.

 

2. Innsbruck, Österrike

Alpernas huvudstad

Innsbruck Foto Mattias Fredriksson

Omringad av höga berg är storstaden Innsbruck vackert belägen mitt i Tyrolen.

Åkningen: Innsbrucks läge är unikt: sju bra skidområden precis intill staden och inom en timme finns många av Öster­rikes mest välkända skidområden, till exempel Ischgl, Mayrhofen och St Anton. Ta Nordkettenbahn, designad av stjärn­arkitekten Zaha Hadid, från gamla stan i Innsbruck. 20 minuter senare överblickar du staden och bergen, 2 256 meter över havet.

Mer att göra: Det rika kulturlivet, restaurangutbudet och nattlivet gör att en resa till Innsbruck enkelt kan göras till en stadsweekend med skidåkning som en av flera aktiviteter. Ingen annan plats i världen har så skarpa kontraster mellan urbana miljöer och riktigt alpina berg.

Missa inte: Café Marktbar i centrala Innsbruck, i närheten av de karaktäristiska och färgglada husen intill floden Inn. Perfekt för en fika efter en dag på berget.

Perfekt för dig som: vill kombinera skidåkningen med lite stadspuls.

Ta dig hit: Flyg till Innsbrucks egen flygplats, som ligger bara ett par kilometer från centrum, eller Munich Airport Franz-Josef Strauss, 15 mil bort. Därefter taxi, tåg eller hyrbil.

 

3. Engelberg, Schweiz

Alpernas närmaste resmål

Engelberg Foto Mattias Fredriksson

Med sitt strategiska läge, mitt i Alperna och bara en dryg timme från Zürichs flygplats, är Engelberg en av de skidorter som du når allra enklast och snabbast från Sverige.

Åkningen: Denna klassiska skidort är en av Alpernas mest snösäkra och av många ansedd som en av de allra bästa för lättillgänglig offpiståkning. Laub och Galtiberg är två legendariska offpistleder.

Missa inte: Galtiberg är ett av Alpernas finaste offpiståk. Hyr guide och gör det på ett säkert vis. Ta en öl på Restaurang Wasserfall efteråt, i väntan på bussen tillbaka till Engelberg.

Perfekt för dig som: Bara har en långhelg till övers. Flyg ner torsdag morgon, åk puder på eftermiddagen och med ytterligare två dagars skidåkning kan du ändå äta middag hemma på söndag kväll.

Ta dig hit: Flyg till Zürich. Boka transfer hos Ski Lodge Engelberg (färden tar en dryg timme) eller åk tåg.

 

4. La Grave, Frankrike

Mytomspunnet offpistmecka

LaGrave Foto Mattias Fredriksson

Åkningen: Att åka skidor i La Grave är lika mycket en naturupplevelse som en skidupplevelse. Stamgästerna dominerar, men ibland kommer det nya gäster på besök och om du är en av dem, hyr en guide. Annars är det lätt hänt att du villar bort dig bland glaciärsprickor och stup.

Missa inte: La Grave är en gammal genuin bondby med anor från 1300-talet och det mesta, utom åkningen, går i slow motion. En stark kontrast till de höghus av betong som man hittar i moderna franska skidorter några dalgångar längre bort. I La Grave finns ett fåtal restauranger, några hotell och en handfull barer. Uteliv och shopping är i princip okända begrepp här.

Perfekt för dig som: Har tröttnat på köer och afterski och vill utmana dig själv med lite seriös skidåkning. La Grave är olikt alla andra skidorter du besökt. Tro mig.

Ta dig hit: Närmaste flygplatser är Lyon (två timmar) och Turin (tre timmar). Transferbuss eller hyrbil därefter.

 

5. Courmayeur, Italien

Magi på Mont Blancs solsida

Johan Jonsson Courmayeur Foto Mattias Fredriksson

Courmayeur Foto Mattias Fredriksson

Här är inte bara kaffet och maten bättre, skidåkningen är fantastisk och det finns mycket att välja på.

Åkningen: Skidåkningen är uppdelad i två huvudområden. Åkningen på Helbronner är seriös, så här rekommenderas bergsguide och du bör vara en hyggligt duktig skidåkare för att uppskatta terrängen. I skidområdet precis ovanför Courmayeur finns all typ av åkning – dels fina pister, dels lättillgänglig offpist.

Missa inte: När du ändå är i Courmayeur – ta dig tid för en riktigt bra lunch. Chiecco och Rifugio Maison Vieille är två av Alpernas bästa backrestauranger.

Perfekt för dig som: I tillägg till bra skidåkning också uppskattar riktigt bra mat och dryck. I byn dricker du dina drinkar och ölen på Le Privé, en cocktailbar med grymma aperitivos och skön atmosfär. Intill, också på huvudgatan Via Roma, hittar du Courmayeurs bästa cappuccino på Caffe Della Posta. Mont Frety är en av de bästa restaurangerna i stan.

Ta dig hit: Flyg till antingen Turin eller Genève – det går att boka transferbussar från båda flygplatserna eller så hyr du en bil. Det tar ungefär två timmar från båda orterna till Courmayeur.

 

Text och foto: Mattias Fredriksson

* * *

Mer om resor!

10 otroliga äventyrsresor vi vill göra i år (men inte vet om vi vågar)

Äntligen! Nu öppnar Nordkorea gränserna för surfturister

Cafés stora reseguide: här är maten och utelivet som du inte får missa när du åker till Paris

 

Annons

Dela (8)
Tweeta

Annons


Laddar