Annons

Studenter, barnfamiljer och sjukvården de stora vinnarna i nya budgeten

Högre barnbidrag och mer pengar till förlossningsvården är några av förändringarna som regeringen lagt fram i den nya budgeten.

Anaïs González Cruz

I dag presenterade regeringen sin nya höstbudget inför 2018. Sammanlagt ska över 40 miljarder satsas på olika reformer. Bland annat sänks skatten med 5,9 miljarder nästa år, främst påverkar detta positivt för barnfamiljer, ensamstående föräldrar, studenter och pensionärer.

Annons

Mest uppmärksammat är att barnbidraget höjs, ett vallöfte som Socialdemokraterna hade redan innan valet 2014. Från och med mars nästa år höjs bidraget med 200 kronor.

– Det kommer underlätta för många, inte minst nybildade familjer, uppgav finansminister Magdalena Andersson under regeringens presentation av budgeten.

Studenter kan också räkna med några extra hundralappar i plånboken nästa år, då bidragsdelen i studiebidraget höjs med 300 kronor.

Men det är pensionärerna som är de allra största vinnarna. Här blir skattesänkningarna nämligen störst, med hela 4,4 miljarder kronor. Förutom en sänkt pensionärsskatt, som regeringen dessutom lovar ska tas bort, höjs bostadstillägget:

– Pensionärer vid samma inkomst betalar högre skatt än löntagare och vi kommer nu avskaffa den klyftan helt från 2020, men det kommer att ske stegvis. Tre av fyra pensionärer får sänkt skatt nästa år, sa Andersson.

Även tandvårdsbidraget höjs för våra äldre – och de unga. Där fördubblas summan till 600 kronor för svenskar mellan 22–29 samt 65 år och äldre.

Magdalena Andersson under dagens presentation. Foto: SVT Play

Vården får nu också ett välbehövligt stöd på 4,7 miljarder kronor, som bland annat ska gå till förlossningsvården.

Men du som reser mycket får betala mer under nästa år. Nya bilar med höga utsläpp får en höjd fordonsskatt under de första tre åren. Om du exempelvis har en Volvo V90 T5 innebär det 5 000 kronor mer i skatt varje år. Samtidigt höjs flygskatten med 430 kronor som mest, per flygbiljett.

Du som har ett investeringssparkonto (ISK) kan inte heller räkna med någon sänkning. Där höjs skatten för andra året i rad, en summa på cirka 75 kronor om året om du har ett sparande runt 100 000 kronor.

Annons

Dela (18)
Tweeta

Annons


Laddar