Hoppa till innehåll

Så väljer du rätt kostym – för just din kroppstyp

Mikaela Råberg

Så här i stundande bröllops- och studenttider är det många som ger sig ut på jakt efter den perfekta kostymen. Rätt nyans och små detaljer i alla ära, men det viktigaste är ändå att välja en modell som passar din kropp.

Det finns inget så tråkigt som en illasittande kostym – och inte heller något snyggare än när den sitter som en smäck. Allt handlar om hur du är byggd och ser du inte exakt likadan ut i dag som du gjorde för fem år sedan när du senast adderade plagg till fingarderoben är det heller inte särskilt troligt att den passformen fortfarande funkar för dig.

Att köpa en ny kostym är för många en investering och det kan vara en djungel där ute i butikerna. Smidigast är så klart att fråga den (oftast) kunniga personalen, men det finns också några saker du själv kan ha koll på för maximera chanserna att hitta rätt.

Var ska byxorna brytas?

Vi börjar med byxlängden. Beroende på hur långa byxbenen är får man olika typer av veckning, kallat break eller på svenska; bryt. Ett fullt bryt från en längre byxa innebär exempelvis att tyget veckar sig vid skon, medan en kortare byxa utan bryt inte veckar sig alls.

Den senaste tiden har det blivit allt trendigare med byxor utan bryt, men viktigast är alltid att gå efter vad just du passar i.

byxbryt

Hitta passformen för din kroppstyp:

korta-killen-kostymfit
langa-killen-kostymfit
atleten-kostymfit
big-guy-kostymfit

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.