Hoppa till innehåll

Det våras för jeansen – Café väljer vårens 16 snyggaste par för alla plånböcker

Snyggaste bästa jeansen våren 2020
Markus Aamisepp

När denim är vårens säkraste stilkort är det viktigt att köpa rätt jeans.

I en tid där gemene person gärna koketterar med att bära påkostade jackor, väskor och skor är det en frisk fläkt att vi fortfarande har något så pass demokratiskt som jeans. Det spelar ingen roll om du är en fattig student eller oljemiljardär – ett snyggt par jeans kan köpas för tjugo kronor på Myrorna eller för så där tio tusenlappar med Dag Hammarskjöld på hos Valentino.

Sedan är det också rätt skönt att jeans passar vid, ja, alla tillfällen. Ett par ikoniska Levi’s 501:or kan du dra på dig inför världens viktigaste dejt såväl som för att hämta bakispizzan på söndag. Och hur ofta matchar du ett par vanliga jeans fel med resterande outfit? Nästan aldrig. Ett par schyssta denimbrallor går att matcha med sneakers som boots och skjortor som t-shirts i nästan alla regnbågens färger.

I och med att denim denna säsong är mer på tapeten än någonsin (eller åtminstone på ett tag) och är vårens säkraste stilkort kan det vara lätt att gå vilse i den vidsträckta denimdjungeln. För att du ska botanisera själv har Café valt 16 par jeans i olika prisklasser som alla har en värdig plats i din garderob.

Budget


1. H&M – 599 kronor

Svenska H&M är kanske inte första butiken du tänker på när jeans ska inhandlas. Men har du en tajt budget är det allt annat än fy skam att införskaffa ett par habila jeans för dryga femhundralappen.

2. Weekday – 600 kronor

Weekday har flera snygga jeansmodeller i både mer avslappnad och slimmad form.

3. BDG – 793 kronor

Pappabyxan är hetare än någonsin och går att köpa relativt billigt på Urban Outfitters som med sitt egna jeansmärke BDG producerat flera olika modeller du kan välja bland beroende på dina preferenser.

4. COS – 890 kronor

Minimalistens Mekka – COS – har inte helt otippat flera enfärgade jeans utan tjafs. Varför inte investera i dessa vida svarta varianter som med fördel ackompanjeras av en vit t-shirt?

5. Arket – 990 kronor

Arket är bara en av flera moderna varumärken som gett de mer klassiska jeansmärkena hård konkurrens. Dessutom är flera av modellerna organiska som kanske vänder ditt dåliga klimatsamvete.

Mellan


6. Nudie Jeans – 1 160 kronor

Det göteborgsbaserade Nudie Jeans är ett säkert stilkort. Företaget har specialiserat sig på otvättad denim och blivit kända för principen att man inte ska tvätta sina jeans innan man använt dem i sex månader.

7. Levi’s 501 ’93 Straight Jeans – 1 199 kronor

Mer klassiskt blir det inte. Är du nojig för att göra fel i ditt jeanshandlande är det absolut säkraste du kan göra att köpa ett par Levi’s 501 93or. Snyggt, stilsäkert och tidlöst.

8. Tiger of Sweden – 1 199 kronor

De här slimmade jeans från Tiger of Sweden är tillverkade i en stretchig men slitstark bomullsblandning i en mörk tvätt och kompletterar basgarderoben.

9. Asket – 1 250 kronor

Även Asket, som gör sig förtjänt av modeepitet hållbara mer än de flesta jeansmärken, har på senare tid blivit konkurrenter till mer klassiska jeansmärken som Wrangler, Lee och Levi’s. Dessa mörkblåa jeans är gjorda av så kallat Japanese heritage raw denim – ett material som åldras väldigt bra.

10. Filippa K – 1 600 kronor

Ett par tvättade och tidlösa jeans sydda med tobaksstygn, har skinndetaljer och präglade metalldetaljer i guld. Bär året om med allt från en enkel t-shirt till en varm stickad tröja.

11. Jeanerica – 1 799 kronor

Det kanske bästa nya jeansmärket på hemmaplan just nu, Jeanerica, bryter mot trenddrivet säsongsmode och har skapat en nischad kollektion med ­vardagsplagg och stapelvaror av hög kvalitet

12. A.P.C – 1 899 kronor

Det kan bara inte bli fel med ett par klassiska jeans från märket A.P.C. Särskilt inte med de här tvättade ljusa varianterna som har rak passform och passar som handen i handsken med ett par klassiska Converse à la Julian Casablancas i The Strokes 2001.

Lyx


13. Acne Studios – 2 637 kronor

Ett par vita byxor är ett måste i gemene persons garderob. Då är det minst sagt passligt att investera i ett par riktiga kvalitetsjeans med rak passform från svenska Acne.

14. Helmut Lang – 3 699 kronor

Lyxmärket Helmut Lang gör många snygga jeans med hög midja och andra olika snygga passformer.

15. Off-White – 4 694 kronor

Italienska Off-White tillverkar jeans för dig som gillar att spexa till det bara lite mer än oss andra. Dessa slimmade och tvättade varianter har en synlig logga på vänster bröstficka och passar bra med ett par – du gissade det – Off-White-sneakers.

16. Tom Ford – 7 399 kronor

Nu slår vi till på riktigt här. Har du ekonomin för de här Tom Ford-jeansen kommer du få en stretchig modell i japanskt selvedge – alltså ett jeanstyg som är vävt med en stadkant, det vill säga en kant som hindrar tyget från att fransa upp sig. Det är alltså sådana kvalitetsklädesplagg som dina barnbarnsbarn senare i livet kan ärva.


Alla produkter på Café är noggrant handplockade av våra redaktörer. Vissa av artiklarna innehåller affiliatelänkar vilket innebär att vi får en liten provision om du väljer att köpa något. Läs mer om hur Café jobbar med affiliatelänkar här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.