Unga blir utsatta för fler internetbedrägerier än äldre

Hand sträcks ut från datorskärm för att sno kreditkort från plånbok.

Nu är det på sin plats att sluta nedvärdera dina stackars mor- och farföräldrars internetduglighet.

Markus Aamisepp | Foto: Getty  |  Publicerad 2020-01-07 13:03  |  Lästid: 2 minuter

Blunda och föreställ dig någon som blir bedragen på nätet. Vem är det du ser? Oddsen är nog att det är någons stackars mormor som stötigt knappar in sina kreditdetaljer på en hemsida som säljer konstlade Bitcoin-tjänster i Filip Hammars namn.

Denna myt kanske har fått dig att nedvärdera dina stackars mor- och farföräldrars internetdugligheter och på familjemiddagar predikat om nätets faror och fördärv som om du vore någon slags Cybermoses.

Men faktum är att gamlingars kompatibilitet med att bli skimmade på internet är inget annat än en myt. De som istället är överrepresenterade är inga andra än människor under 39 års ålder. Det visar en undersökning gjord av Federal Trade Commission – alltså den amerikanska motsvarigheten till svenska Datainspektionen.

Gammal man med kaffekopp vid sin dator.
Den välkända memen ”hide the pain Harold” smärta är åtminstone inte ett resultat av att ha blivit bedragen på nätet.

Faktum är att människor som föddes innan internets tidsålder har en sundare skepticism gentemot det som en gång i tiden kallades för cyberrymden. Yngre människor som mer eller mindre alltid haft ett nätverk att vända sig till är enligt studien mycket mer benägna att ge olika hemsidor sin personliga information – vilket kan leda till fler lurendrejerier.

Och nej – det handlar alltså inte om att unga personer i större utsträckning skickar pengar till fingerade nigerianska prinsar. Ett av de vanligaste sätten att bli bedragen på var via så kallade anställningsbedrägerier. Vilket innebär att en falsk arbetsgivare ber dig överlämna känslig information och ibland även skicka över pengar för ”arbetsmaterial”.

Om samma sak gäller i Sverige finns det ingen statistik på. Men en lärdom att dra av det här är att kanske höra uppmärksamt nästa gång din farmor moraliserar om anti-skimmingkort. Seniorerna verkar ju trots agera med ett hyggligt säkerhetstänk online.

Källa: Vice

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-01-07 13:03