Hoppa till innehåll

Succémannen som spelar på kvällens stora Caféfest

Emil Persson

Tennistränare på dagen, sång- och dansman om natten. I kväll gör Sveriges hetaste popartist – tillika en av landets bäst klädda män – Jonas Lundqvist ett exklusivt akustiskt gig på Cafés stora modefest.

jonas-lundqvist

Han kallar sig själv för den sista coola vita medelklassmannen med gitarr. Han är kanske även den sista coola vita medelklassmannen med flint. Jonas Lundqvist sportar skinnmotorled, dragen mellan två Kronérska cumulusmoln av hår, och lyckas bära antifrisyren med bravur. Han utsågs dessutom nyligen till en av Sveriges 50 bäst klädda män av Café.

Men trots att Jonas Lundqvist spelat musik sedan han var sju år – och slog igenom som Bad Cash Quartet-trummis när han var 18 – är det först nu han börjar bli ett hipsterhushållsnamn. Hans tredje soloalbum Vissa nätter har ivrigt endorsats av diverse kändisar på Instagram och snabbt blivit ett av de mest uppmärksammade popsläppen i Sverige i år. Och rättmätigt så: skivan svämmar över av spröda melodier och träffande texter.

Att man kan ta indiepopparen från Göteborg men inte Göteborg från indiepopparen är en otroligt gammal sanning. Den manifesteras tydligt även i Jonas Lundqvists musik. Här finns tjackade toner av spårvagn, Feskekôrka och Oldsbeach.

Vid sidan av musiken är Jonas Lundqvist tennistränare. Han driver TK Örnen på Kungsholmen där även Theodor Jensen jobbar, en annan Göteborgsmusiker med förflutet i Broder Daniel och The Plan.

Lundqvist har i intervjuer uppmanat alla andra svenska musiker att skaffa ett heltidsjobb utanför artisteriet. Det är enda sättet att helt slippa kompromissa med sin konstnärlighet. Du kommer med andra ord aldrig att se Jonas Lundqvist uppträda på en julgalescen medan mellanchefer shottar Dooley’s och låter vigselringen glappa mot ringfingret; det är i sig en liten, men inte oansenlig, anledning att älska honom.

Jonas Lundqvist har också förstått sitt eget visuella tilltal. Trots bevisligen begränsad budget har han spottat ur sig fem videor från Vissa nätter (som totalt rymmer nio spår). Inte minst Pengarna på fickan och sprillans nya Mamma får displayen att imma av metrosexuell kondens.

Man kan komma förvånansvärt långt med uppknäppt skjorta, sprängvärkande sex appeal och en klick glidmedel i höfterna.

Läs också! Jonas Lundqvist listar tidernas bästa populärkultur.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.