Hoppa till innehåll

Svenska duon betygsätter duetter: ”Händer mer intressant i botten av kulturtabellen”

Tom Cehlin Magnusson

Jonas Lundqvist och Hanna Järver släpper årets svenska duett lagom till decembers intåg. För Café berättar duettduon om hur samarbetet uppstod – och vilken låt som är soundtracket till bearnaisesåsfyllda pappor i stora båtar.

c’mon” är namnet på duetten mellan Café-favoriten Jonas Lundqvist och dubbelt P3 Guld-nominerade Hanna Järver. Låten är en elektroniskt färgad pop-pärla där de två svenska popsnillena lyckas med konststycket att släppa en duett i juletid som låter… cool.

Jonas Lundqvist seglar vidare på framgångsvågen efter den hyllade fullängdaren Vissa Nätter medan nykomlingen Hanna Järver har fått lovord från alla håll och kanter efter sin ep Närke, och efter sin exploderande cover på The Tough Alliances nationalsång Koka Kola Veins.

Sedan tidigare har duettduon spelat live tillsammans men gör nu för första gången något tillsammans på skiva.

Press pic 1 (Kristian Bengtsson)

Hur kom låten till?

Hanna: Vi umgicks, hade trevligt och fick feeling. Det kändes väldigt okonstlat och enkelt hela vägen faktiskt.

Jonas: Vi träffades i somras när allt kändes ljust, öppet och möjligt, vilket är svårt att tro nu. Det gick lätt, vi är liksom noga med samma saker: good times och trevliga melodier.

Vilken är världens bästa duett?

Jonas: Jag är så trött på världens bästa av vad som helst… det händer mer intressant i botten av kulturtabellen. Jag är mer intresserad av folk i hög ålder med staplar av retuscherade manus.

Hanna: Hm, bland smöriga duetter är jag svag för Drömmar av Glas i Chess.

Hur kommer det sig att duetter har så cheesy rykte?

Jonas: Har de? Okej, jag tycker i alla fall att duetter är värsta coola, cheesyhero är ju nåt att vara.

Hanna: Inte duetter över lag väl? Kärleksduetter kanske, och det är väl inte så konstigt. Men de kan vara cheesy-bra ju.

Jonas Lundqvist och Hanna Järver hissar och dissar duettklassiker

 Jonas:
– Kelly och Nelly… sjukt bra ändå. Jag har tappat kollen på Kelly men jäklar vad cool hon är här, värsta voicen och gracen. Nellys plåster är ju lite gäsp.

Hanna:
– Mina favoritackord i refrängen! Jag har definitivt dansat till denna på några lågstadiediscon, dock har jag aldrig sett videon eftersom jag inte hade några coola kanaler hemma.

Jonas:
– Shane MacGowan-duetten… jag är så ofantligt trött på denna låt men samtidigt så glad att dom får cash varje år. Blir trygg av det.

Hanna:
– Jag har tyvärr ingen relation till den här låten alls. Håkan och Plura har väl gjort en cover på den? Men jag har typ inte lyssnat på den heller.

Jonas:
– Oh my god jävlar vad boring den är ändå. Jag ser bearnaisesåsfyllda pappor i stora båtar, nyförälskade Handels-ungdomar och samtal om köksöar i marmor och kopparkranar. Att lyssna på den här låten är som att gå på en andlig tundra jättelångsamt.

Hanna:
– Missade när denna släpptes eftersom jag ännu inte var född. Jag hörde den första gången i ett medley i Moulin Rouge som jag hade på CD och gjorde koreografier till med min bästis. Jag minns nåt vagt om att jag lite snyggt skulle ramla ner från en stol när den här refrängen kom.

Mer med Jonas Lundqvist från Café!

Jonas Lundqvists dans i musikvideon är årets charmigaste

Jonas Lundqvist: Här är tidernas bästa popkultur

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.