Hoppa till innehåll

Supportrar får fängelse efter att ha skrikit åt spelare från läktaren

Björn Carlsson

Vid en domstol i den spanska staden Valencia har tre män dömts till åtta månaders fängelse var för saker de skrikit från läktaren under en match i La Liga.

Det var den 21 maj förra året som Real Madrid spelade bortamatch mot Valencia C.F på Mestalla i den spanska kuststaden. Under matchen som slutade med en knapp seger för hemmalaget var det märkbart hätsk stämning mellan Real Madrids spelare och delar av publiken. Bland annat riktades det ramsor mot bortalagets svarta spelare som kallades för apor. Runt om på läktaren såg man också supportrar slå sig för bröstet och klia sig under armarna för att imitera just apornas beteenden.

Den tydliga rasismen, vars fula tryne inte visade sig för första gången på spanska läktare, fick folk i hela fotbollsvärlden att reagera kraftfullt och gå samman för att visa stöttning till Vinicius Junior och övriga spelare som utsattes. Därefter får man säga att domstolen tog i med hårdhandskarna, då tre av männen som identifierades på läktaren faktiskt dömdes. Inte bara till avstängning från all fotboll under två års tid utan också fängelsestraff på åtta månader vardera.

Carlo Ancelotti och Vinicius Junior
Real Madrids tränare Carlo Ancelotti och Vinicius Junior under matchen den 21 maj. Foto: Getty Images

För många var det säkert ett oväntat besked då vi i mångt och mycket vant oss vid att bevittna den här typen av interaktioner. Vissa ikoniska situationer sticker dock ut i minnet, som när Barcelona-stjärnan Samuel Eto’o bestämde sig för att gå av planen i en match mot Zaragoza 2006. Under hela matchen hade han trakasserats från läktarna för sin hudfärg och tyckte till slut att det räckte. Eller 2014 när Dani Alves plockade upp en av de bananer som fansen kastat in och, utan ett ord, åt upp den innan han slog in en hörna från högerkanten.

Kanske kommer den här matchen från maj förra året sätta sig i våra minnen på samma sätt som de här händelserna och vara något vi kan se tillbaka på som fullkomligt absurt i framtiden. Det är svårt att veta i dagsläget men vad vi kan veta, det är att domen som blev resultatet av det som hände runt matchen är historisk.

Det är första gången någonsin som fängelsestraff utdömts för förolämpningar eller rasistiska tillmälen från läktarhåll gentemot spelarna på plan. Kanske sätter det en standard som gör att andra tar rygg på spanjorerna och spänner musklerna gentemot rasismen på fotbollsläktarna som ska vara en plats för glädje och gemenskap.

Credits
Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.