Hoppa till innehåll

9 umamibomber som gör varje vegetarisk rätt bättre

En bild på en pastarätt
Robin Åberg

Gör smakpalleten komplett med dessa umamiladdade ingredienser.

Att göra något för hälsan är en återkommande ingrediens i nyårslöften, vissa lovar sig själva att träna mer, andra kanske vill äta nyttigare och mer vegetariskt för både kropp och planet. En bromskloss för många som vill äta grönare är att uppfattningen om att vegetarisk mat inte smakar tillräckligt, framförallt att det saknar den mustiga umamismaken.

Men alla problem har en lösning och i detta fall är det enkelt att ge sin vegetariska kost en umamiskjuts med några vegetariska umamibomber. Här nedan har vi samlat 9 av våra favoriter.

Fermenterade bönor

Allt som är fermenterat är en bra källa till umami, men här fokuserar vi på bönor. Doubanjiang används särskilt i sichuanesisk matlagning och består av bondbönor som fått fermentera ihop med chili. En chili- och umamibomb som är mycket användbar och ger allt den rör vid en rejäl skjuts. Finns i asiatiska mataffärer.

Soltorkade tomater

Förutom att det är bland det godaste en människa kan äta, fungerar soltorkade tomater ypperligt som smakhöjare i allt ifrån bolognese till biffar till soppor. Skär upp ett gäng, släng i två tredjedelar i maträtten och ät den sista tredjedelen medan du väntar på att maten ska bli klar.

Torkad svamp

Precis som soltorkade tomater har mer umamismak än färska är torkad svamp överlägsen färsk när det kommer till umami. Kan med fördel krossas till ett pulver som går att strö över det mesta.

MSG

Ren umami i pulverform som går att ha på allt. Finns garanterat i asiatiska livsmedelsaffärer. Natriumglutamat som det heter har ibland målats upp som rent gift, något som inte stämmer. Precis som med salt, socker och kött är det aldrig bra att äta extrema mängder av något och detsamma gäller för natriumglutamaten. Så länge du använder det som krydda är det enligt Livsmedelsverket ingen fara.

Näringsjäst

Den veganska parmesanen! Är precis som namnet avslöjar näringsrik och äts som källa för protein, aminosyror och vitaminer, speciellt vitamin b. Kan användas som ersättare till ost, blandas ner i grytor och soppor eller som popcornkrydda.

Miso

Miso är en fermenterad pasta med sojabönor som bas, ofta förekommande i det japanska köket. Ger en rik och lite salt umamigrund till många rätter. Miso har mycket smak per tesked så börja helst med för lite och addera allt eftersom.

Gomasio och Furikake

Nästa tips kommer från Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan, chefskock och kulinarisk expert på HelloFresh. Nanna tar gärna till japanska kryddblandningar för att ge vegetariska rätter en skjuts.

– För att tillföra smak kan du testa dig fram med olika kryddor, örter och oljor. Gomasio och furikake är exempel på två japanska kryddblandingar som är fulla av umamismak. Det fungerar utmärkt att strö över det mesta och kommer tillföra ett djup samt fyllighet till smaken. Testa på kokt ris, äggröra eller ungsbakade rotfrukter, säger Kaldan.

Gomasio kan enkelt göras genom att krossa tre matskedar rostade sesamfrön och sedan blanda med en matsked linfrösalt. Furikake å andra sidan, är rikast på umamismak på grund av den torkade tången och svampulvret. Kryddan brukar också innehålla sesamfrön, linfrösalt, chiliflakes och socker. Sesamfröna och nori-tången skakas i en panna, medan den torkade svampen mixas till ett fint pulver. Blanda sedan ihop samtliga ingredienser till en grod krydda med mycket smak.

Rostade nötter

Nötter är en viktig källa för protein och fett för den som äter vegetariskt. Om man dessutom rostar nötterna framhävs smakerna ytterligare. Kan antingen användas som topping eller i maträtter, som rostade mandlar på en sallad eller rostade solrosfrön i vegetariska biffar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.