Din ultimata guide till New York: 43 krogar du inte får missa
Hur hittar man rätt ställe i en stad med 25 000 restauranger? Vi bad åtta svenskar med järnkoll på New York dela med sig av sina privata guldkorn!
* * *
Marcus Samuelsson
Roberta’s
robertaspizza.com
261 Moore street, Williamsburg/Brooklyn
En hipsterpizzeria placerad bland nergångna industrilokaler och rostande bilar i Brooklyn.
”Roberta’s är perfekt efter att du vintageshoppat en lördag-eftermiddag.”
Angel’s Share
villageyokocho.com
8 Stuyvesant street, East village
En väl dold skattkammare för alla drinkälskare. Perfekt för den som vill imponera på sitt sällskap.
”Inuti en japansk restaurang finns den här gömda baren som du bara inte får missa.”
Sammy’s
sammysromanian.com
157 Chrystie street, Lower East Side
En excentrisk restaurang med lysrör och judisk mat i Lower East Side. Deras rumänska fläskkarré liknar ingenting du smakat förut.
”Det här rumänska stekhuset är det enda i sitt slag i världen, helt fantastiskt!”
Xi’an
xianfoods.com
41–28 Main street, Flushing/Queens
Originalet finns i Queens, men
i dag har de flera restauranger i New York. För omkring 50 kronor kan
du köpa nudlar, hamburgare och kryddiga sallader.
”Det ursprungliga nudelhaket – suveränt bra.”
Malecon
maleconrestaurants.com
764 Amsterdam Avenue, Washington heights
Guldbruna, saftiga kycklingar rullar på spett i fönstret.
”Malecon serverar den allra bästa och mest äkta dominikanska kycklingen.”
Fredrik Eklund
Buddakan
buddakannyc.com
Chelsea market, 75 9th street, Meatpacking district/Chelsea
Med en häpnadsväckande inredning och mat i världsklass är Buddakan ett måste om du är i New York. Inspirerat kinesiskt kök och en personal som förhöjer upplevelsen än mer.
Santina
santinanyc.com
820 Washington Street, Meatpacking district/West village
Santina levererar en strandig, italiensk semesterkänsla och är ett av de populäraste ställena i New York. Efter middagen, ta en promenad på Manhattans High Line, en nedlagd spårvagnsräls som gjorts om till ett fantastiskt och blomstrande promenadstråk ett par meter över marken.
COSME
cosmenyc.com
35 East 21st street, Flatiron district
COSME är en mexikansk restaurang som tagit över lokalen från en gammal strippklubb. Om det känns sjaskigt? Tvärtom, COSME är superlyxigt och en middag för två slutar sällan under 200 dollar.
ABC Kitchen
abchome.com/eat/abc-kitchen
35 East 18th street, Flatiron District
Krabbtoasten på ABC Kitchen är deras mest kända rätt, och utsökt. Kändistätt ställe, perfekt för att börja utekvällen och spana på folk.
The Polo Bar New York City | Ralph Lauren
facebook.com/ralphlauren-polobarnyc
1 East 55th street, Midtown
En restaurang som är inredd precis som Ralph Lauren-butikerna och går i samma amerikanska preppy-anda. Dra på dig en Ralph Lauren-piké och låtsas att du precis avslutat ett träningspass i hästpolo och nu är på middag med dina Upper East-side vänner.
”Maten måste vara god, det är en självklarhet, men för mig är helhetskänslan i restaurangen och miljön minst lika viktig. Jag har inga speciella favoriträtter på de här restaurangerna utan det handlar mer om atmosfären. När du sätter dig ska du känna att du har en magisk kväll framför dig. Hela känslan av att ’nu är jag i New York, på den här häftiga restaurangen, och alla som är något är här och det är en härlig energi i rummet’. Det är något jag strävar efter när jag väljer restaurang.”
Efva Attling
Chelsea Market (stora bilden)
chelseamarket.com
75 9th Avenue, Meatpacking district
Chelsea Market är en stor matgalleria med mängder av små konditorier, kaféer, restauranger och snabbmatsställen. Har du tid över räcker det med att bara strosa runt och ta in atmosfären och dofterna.
”Deras färska sushi med krabba och hummer är grym. Jag sticker dit på lunchen eftersom det är så nära min butik.”
Indochine
indochinenyc.com
430 Lafayette street, Noho
Indochine har varit supercoolt i 25 år och ett vattenhål för folk inom modebranschen. Nivån på maten är fortfarande oerhört hög och vill du ha chans att se någon toppdesigner eller toppmodell är det här du ska börja.
”Genom åren har standarden på maten varit hög med en god asiatisk touche. Kändisarna flockas hit och bland andra Grace Coddington på Vouge hade sin 60-årsmiddag här likt så många andra i modebranschen.”
Miss Lily’s
misslilysnyc.com
109 Avenue A, East Village
En fusion av Jamaica och New York som resulterar i finger lickin’ good food för att sno ett annat kycklingsbolags slogan. Det är reggae, det är puls och det är utsökt karibisk mat.
”Här får du Jamaica i New York. Så goda majskolvar och fantastiska små rätter. Miss Lily’s är ett litet ställe med en härlig atmosfär. När Grace Jones, kompis sen 1974, var i stan hade vi värsta partyt, drog för draperiet till bakre delen av restaurangen och dansade järnet!”
Macelleria
macelleria.com
48 Gansevoort street, Meatpacking district
Grym klassisk italiensk restaurang med fantastiskt läge. Är du ute efter kött på italienskt vis är Macelleria ett måste. Macelleria betyder just slaktare på italienska – och ordet är ännu ett bevis på att allt är vackrare på italienska.
”Ägs av en italiensk familj. Lokalen har köttkrokarna kvar från den gamla köttindustritiden. Allting är verkligen supergott här!”
Gaonnuri
gaonnurinyc.com
1250 Broadway, Penthouse, 39th floor, Koreatown
Gaonnuri betyder ”världens mittpunkt” på koreanska och det känns faktiskt som att man är just där när man är på Gaonnuri. På 39:e våningen har du en fantastisk utsikt över Manhattan och det skadar inte att maten är utsökt. Man får Lost in translation-vibbar av inredningen.
”Förstklassig koreansk matupplevelse i Koreatown. Högst upp med en fantastisk utsikt över Manhattan och Hudson River.”
Momofuku Ko
momofuku.com
163 1st Avenue, East village
Se kockar i absolut världsklass laga, förbereda och lägga upp just din mat. Momofuku Ko är dyrt och oerhört svårt att få bord på, men väl värt besväret för dig som lyckas.
”Här får man passa på när telefontiden startar klockan 10 på morgonen – först i kön får bord! En tiorätters vid baren precis vid kockarna är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Good luck!”
Måns Ericsson
Mogador
cafemogador.com
101 St Marks Place, East Village
Ett riktigt go-to-place i East Village. Nordafrika möter Mellanöstern och Mogador är ett måste om du är i närheten.
”Hummusen är oslagbar här och deras Middle Eastern Eggs rekommenderas till frukost eller brunch.”
Café Select
cafeselectnyc.com
212 Lafayette street, Soho
Vill du ha ett schyst ställe att hänga på är Café Select perfekt. Lagom stort, supertrendigt och väldigt, väldigt New York.
”Personalen från Supreme-butiken hänger här i stort sett varje dag när butiken har stängt. Stämningen är bättre än maten som ändå är helt klart godkänd. Schnitzeln rekommenderas.”
Pepe Rosso Social
pepe-rosso-social.com
173 Mott Street, Little Italy
Ett stenkast från de mer turistiga restaurangerna i Little Italy hittar du denna italienska pärla. Pasta på äkta italienskt vis, härlig atmosfär och lammköttbullar som smälter i munnen.
”Ägaren Gianfranco ger en högst personlig service. Grym italiensk mat. Fråga efter en ’specialspritz’ innan, och efter, maten.”
Lucien
luciennyc.com
14 1st Avenue, East village
Av alla franska restauranger är Lucien det bästa och godaste du kan hitta i New York. Välj bland klassiker som råbiff, pepparstek eller musslor med vitlök och vitt vin.
”Stans bästa pepparsås. Hög stämning och väldigt modelltätt. Se till att boka bord i god tid.”
La Superior
lasuperiornyc.com
295 Berry Street – Williamsburg/Brooklyn
Döm inte den här restaurangen efter dess utseende. Väl inne är det mysigt med urtrevlig personal och skön musik som får dig i rätt stämning.
”Bästa mexikanaren i Williamsburg. Fantastiska tacos som bör avnjutas med en Paloma eller två.”
Marcus Joons
La Esquina
esquinanyc.com
114 Kenmare street, Soho
Ett mexikanskt miniimperium i Soho som har tre restauranger i samma hus. Förtjusande inredning med väderslitna plankor och suveräna tacomiddagar för dryga hundralappen.
”De grillade majskolvarna med den där speciella mexikanska osten är lika magiska som i östra LA.”
Minetta Tavern
minettatavernny.com
113 MacDougal street, Greenwich Village
Stekhuset öppnande på 1930-talet och osar av samma charm då som nu.
”Att tassa in på Minetta Tavern är lite som att tassa in i ett New York där klockans visare har stannat på 1938. Minettasteken är så mör att den snudd på går att dela med blotta rösten.”
Playland Motels Pizzeria
playlandmotel.com
97–20 Rockaway beach blvd, Queens
Whitney Aycock som driver pizzerian kallas i folkmun för ”pizza nazi” och svär mer än gärna mot otacksamma kunder. Men hans pizzor är himmelska.
”Pizzorna är så smakrika och ingredienserna av den dimensionen att det i en tugga är som att äta en förrätt, huvudrätt och efterrätt.”
Vanessa’s Dumpling House
vanessas.com
118A Eldridge street, Lower East Side
Om du är ute och snurrar runt på Lower East Side och känner dig småhungrig är Vanessa’s Dumpling House oslagbart.
”Beställ en bläckfisksallad, sesampannkaka med ägg och morot och åtta dumplings. Det smakar som från den vietnamesiska himlen och kostar inte mer än totalt 37 kronor.”
Hangawi
hangawirestaurant.com
12 E. 32nd street, Murray hill
Mitt i ett blinkande litet Seoul av karaokeställen och massagesalonger på 32:a gatan, även kallad Korea Way, hittar du Koreahaket Hangawi.
”Ett helvegetariskt hak där du helt glömmer bort att det finns något som heter kött och bara äter fantasifulla syrliga och starka grönsaksrätter.”
Cristopher Bastin
Christopher Bastin
Christopher Bastin är creative director på Gant. Underlinjen Gant Rugger fick ett rejält uppsving när han blev chefsdesigner. Christopher kan amerikanskt preppymode utan och innan och USA och New York ligger honom varmt om hjärtat, både stil- och matmässigt.
Maison Premiere
maisonpremiere.com
298 Bedford avenue, Williamsburg, Brooklyn
Bar, restaurang och ostronhak ute i Brooklyn. Inredningen flirtar med New York-ikonen Woody Allens film Midnatt i Paris.
”Maison Premiere kör happy hour deluxe, det vill säga ostron och skumpa till grymt bra pris. Bra häng i baren, kul folk och nära till en hel drös andra bra ställen.”
Bergdorf Goodman
bergdorfgoodman.com
754 5th avenue, 7th floor, Midtown
Högst upp i Bergdorf Goodmans varuhus (för damer, det på östra sidan av 5th Avenue) ligger restaurangen BG. Lika lyxig som det legendariska varuhuset självt.
”Ta en Bellini i baren och spana in alla sjukt rika Upper East-mammor och deras shoppingtrötta döttrar. Alla är vackra, rika och blasé. Det är superhärligt och ’bara i New York’. Ät deras Lobster Mac’n Cheese eller Pasta Napoleon med utsikt över Central Park.”
Satsko’s Sake Bar
satsko.com
202 East 7th street, East village
Liten stökig sake-bar.
”Här kan man dricka en Sake Bomb, det vill säga släppa ner en shot sake i en bärs som man drar i sig. De har få rätter på menyn, men sushin är topp tre i stan, och så har de koreanska steamed buns med pulled pork som är makalösa. Hit kommer båda locals och übercoola människor från hela stan. Fritt från turister och chansen är stor att du sitter hopträngd bredvid nästa stora design/stylist/musiker utan att ha en aning om det.”
PJ Clarke’s
pjclarkes.com
915 3th avenue/55th street, Midtown
Legendariskt hamburgerhak som startade redan 1884. Ett av Frank Sinatras favorithak – han sågs som ”ägaren” av bord nummer 20 och dricksade, såklart, alltid rikligt.
”Av alla klassiska burgarställen på Manhattan är detta min absoluta favorit. Bäst burgare, bäst tillbehör och historierna servitriserna berättar är minst sagt pikanta. Glöm Le Meridiens burger joint, det är bara turister och en timmes kö.”
Bottega Del Vino
bottegadelvinonyc.com
7 East 59th street, Midtown
Tvärs över torget från Bergdorf ligger den här murriga och lite stiffa men extremt bra italienaren. Var beredd att lätta på lädret, men är du ute efter något italienskt och exklusivt är Bottega Del Vino stället för dig.
”Det är dyrt, kändistätt och löjligt gott. Är du i New York mellan oktober och januari så beställer du tryffelpasta och ett glas Barolo. Annars tar du deras hemgjorda tortellini fyllda med hasselnötter, taleggio och ricotta. Unna dig ett glas Brunello Montalcino 2003 på Magnum, som finns på glas här.”
Daniel Lindström
The Mercer Kitchen (stora bilden)
themercerkitchen.com
99 Prince street, Soho
Kändistätt lyxhotell mitt i Soho som även erbjuder ett av stadsdelens bästa kök.
”Jag sitter aldrig i den mörka matsalen i källaren utan i kafédelen med ingång från Prince street. Här äter man goda enklare rätter och desserter (testa kakfatet!), dricker cappuccino eller tar en drink. Det känns som om man befinner sig vid världens medelpunkt.”
The Standard Grill
thestandardgrill.com
846 Washington street, Meatpacking district
Hotellrestaurang i André Balazs-imperiet som är fullbokad sju dagar i veckan.
”Det stället jag ätit på flest gånger i New York under de senaste åren. Atmosfären är oslagbar, servicen ypperlig och deras New York Strip Steak to die for.”
Lucky Strike
luckystrikeny.com
59 Grand street, Soho
Shabby chic bistro som blivit ett intimt vardagsrum för de få människor som fortfarande bor i Soho. Här äter man perfekt steak frites med fluffigt potatismos och dricker cocktails.
”Jag var i New York första gången 1992 och min bästa vän Mattias tog mig hit direkt från flygplatsen. Vid den charmiga bardisken på Lucky Strike inleddes min kärleksrelation med den här staden.”
Odeon
theodeonrestaurant.com
145 West Broadway
Mytomspunnen Tribeca-bistro som öppnade 1980 och härbergerade den tidens jet set – Robert De Niro, Andy Warhol och John Belushi.
”Jag älskar den här typen av krog: enkel fransk-amerikansk meny, inredning som åldrats med värdighet och en stämning man nästan kan ta på. Beställ ostron och champagne!”
Omen A Zen
”Omen” på Facebook
113 Thompson street – Soho/Tribeca
På ytan anspråkslös japansk restaurang med fokus på det minimalistiska köket från Kyoto.
”Jag har sett både Karl Lagerfeld och Patti Smith här samma kväll.”
Peter Jöback
5 Napkin Burger
5napkinburger.com
630 9th avenue, Hells kitchen
New York har fyra 5 Napkin Burgers, varav ett i Hells Kitchen. Deras signaturburgare med gruyèreost och rosmarinsaoli går utan problem ner med en nerkyld IPA på tapp.
”Ett perfekt lunchställe nära teatern där jag bodde.”
Balthazar
balthazarny.com
80 Spring street, Soho
Denna franska bistro i Soho är en av New Yorks mest ikoniska restauranger. Ankan och revbensspjället äts på ett fenomenalt franskt manér.
”Mitt absoluta favoritställe i New York!”
Red Rooster
redroosterharlem.com
310 Lenox avenue, Harlem
I hjärtat av Harlem kokar restaurangen Red Rooster. I den livliga restaurangen går du aldrig fel med kycklingen till huvudrätt och äppelpaj med cheddarost till efterrätt.
”Red Rooster är bara ännu en anledning till att ta sig till härliga Harlem.”
Waverly Inn
waverlynyc.com
16 Bank street, Greenwich village
Ett hundra år gammalt krypin med hög mysfaktor och en touche av retroglamour. Här kan du träffa på Michael Stipe.
”Ett av stadens allra coolaste ställen.”
Hakkasan
hakkasan.com
311 West 43rd street, Hells kitchen
En exklusiv och toppmodern kines där du kan köpa Peking-anka för omkring 3 000 kronor. Men oroa dig inte, det finns billigare alternativ för runt 200 kronor.
”Jag älskar asiatisk mat och hade turen att bo granne med den här.”
Clinton Bakery
clintonstreetbaking.com
4 Clinton street, Lower east side
Ett brunchställe som är väl värt omvägen till Lower East Side. Deras blåbärspannkakor har två gånger utsetts till stans bästa pannkakor av New York Magazine. Need we say more?
”Det här bageriet har New Yorks bästa pannkakor – men kom i tid och var beredd på att köa.”
Henrik Malberg, Erik Lejdelin
* * *
Läs också!
5 smultronställen i Visby som får oss att omedelbart vilja åka dit
Vd:n för Max: ”Ibland beställer jag 10-15 hamburgare om dagen”
Svenskarna driver superstora yacht-veckan: ”Det är klart att folk festar mycket”