Annons
Annons
Start

* * *

Hur hittar man rätt ställe i en stad med 25 000 restauranger? Vi bad åtta svenskar med järnkoll på New York dela med sig av sina privata guldkorn!

* * *

Marcus Samuelsson

Marcus är superkrögare bosatt i New York. Hans innovativa matlagning har gjort honom erkänd världen över. Han driver Red Rooster i Harlem och har precis öppnat en restaurang i Malmö och en på Bermuda.

Marcus är superkrögare bosatt i New York. Hans innovativa matlagning har gjort honom erkänd världen över. Han driver Red Rooster i Harlem och har precis öppnat en restaurang i Malmö och en på Bermuda.

Roberta’s

robertaspizza.com

261 Moore street, Williamsburg/Brooklyn

En hipsterpizzeria placerad bland nergångna industrilokaler och rostande bilar i Brooklyn.

”Roberta’s är perfekt efter att du vintageshoppat en lördag-eftermiddag.”

                                                                           

Angel’s Share

villageyokocho.com

8 Stuyvesant street, East village

En väl dold skattkammare för alla drinkälskare. Perfekt för den som vill imponera på sitt sällskap.

”Inuti en japansk restaurang finns den här gömda baren som du bara inte får missa.”

Sammy’s

sammysromanian.com

157 Chrystie street, Lower East Side

En excentrisk restaurang med lysrör och judisk mat i Lower East Side. Deras rumänska fläskkarré liknar ingenting du smakat förut.

”Det här rumänska stekhuset är det enda i sitt slag i världen, helt fantastiskt!”

                                                                           

Xi’an 

xianfoods.com

41–28 Main street, Flushing/Queens

Originalet finns i Queens, men
i dag har de flera restauranger i New York. För omkring 50 kronor kan
du köpa nudlar, hamburgare och kryddiga sallader.

”Det ursprungliga nudelhaket – suveränt bra.”

                                                                           

Malecon

maleconrestaurants.com

764 Amsterdam Avenue, Washington heights

Guldbruna, saftiga kycklingar rullar på spett i fönstret.

”Malecon serverar den allra bästa och mest äkta dominikanska kycklingen.”

 

Fredrik Eklund

eklund

Fredrik Eklund är framgångsrik mäklare och säljer lägenheter i New York för rena fantasisummor. Hans kunder är några av de största stjärnorna i USA, som Jennifer Lopez, John Legend och Daniel Craig. Han är aktuell med sin bok Sälj – konsten att sälja vad som helst till vem som helst som har legat etta på försäljningslistan i Sverige, USA och Storbritannien.

Buddakan

buddakannyc.com

Chelsea market, 75 9th street, Meatpacking district/Chelsea

Med en häpnadsväckande inredning och mat i världsklass är Buddakan ett måste om du är i New York. Inspirerat kinesiskt kök och en personal som förhöjer upplevelsen än mer.

                                                                           

Santina

santinanyc.com

820 Washington Street, Meatpacking district/West village

Santina levererar en strandig, italiensk semesterkänsla och är ett av de populäraste ställena i New York. Efter middagen, ta en promenad på Manhattans High Line, en nedlagd spårvagnsräls som gjorts om till ett fantastiskt och blomstrande promenadstråk ett par meter över marken.

COSME

cosmenyc.com

35 East 21st street, Flatiron district

COSME är en mexikansk restaurang som tagit över lokalen från en gammal strippklubb. Om det känns sjaskigt? Tvärtom, COSME är superlyxigt och en middag för två slutar sällan under 200 dollar.

                                                                           

ABC Kitchen

abchome.com/eat/abc-kitchen

35 East 18th street, Flatiron District

Krabbtoasten på ABC Kitchen är deras mest kända rätt, och utsökt. Kändistätt ställe, perfekt för att börja utekvällen och spana på folk.

                                                                           

The Polo Bar New York City | Ralph Lauren

facebook.com/ralphlauren-polobarnyc

1 East 55th street, Midtown

En restaurang som är inredd precis som Ralph Lauren-butikerna och går i samma amerikanska preppy-anda. Dra på dig en Ralph Lauren-piké och låtsas att du precis avslutat ett träningspass i hästpolo och nu är på middag med dina Upper East-side vänner.

”Maten måste vara god, det är en självklarhet, men för mig är helhetskänslan i restaurangen och miljön minst lika viktig. Jag har inga speciella favoriträtter på de här restaurangerna utan det handlar mer om atmosfären. När du sätter dig ska du känna att du har en magisk kväll framför dig. Hela känslan av att ’nu är jag i New York, på den här häftiga restaurangen, och alla som är något är här och det är en härlig energi i rummet’. Det är något jag strävar efter när jag väljer restaurang.” 

 

Efva Attling

attling

Efva Attling är smyckesdesigner och världskänd för sina kreationer. Hon bor numera i New York, där hon driver sin egen butik.

Chelsea Market (stora bilden)

chelseamarket.com

75 9th Avenue, Meatpacking district

Chelsea Market är en stor matgalleria med mängder av små konditorier, kaféer, restauranger och snabbmatsställen. Har du tid över räcker det med att bara strosa runt och ta in atmosfären och dofterna.

”Deras färska sushi med krabba och hummer är grym. Jag sticker dit på lunchen eftersom det är så nära min butik.”

                                                                           

Indochine

indochinenyc.com

430 Lafayette street, Noho

Indochine har varit supercoolt i 25 år och ett vattenhål för folk inom modebranschen. Nivån på maten är fortfarande oerhört hög och vill du ha chans att se någon toppdesigner  eller toppmodell är det här du ska börja.

”Genom åren har standarden på maten varit hög med en god asiatisk touche. Kändisarna flockas hit och bland andra Grace Coddington på Vouge hade sin 60-årsmiddag här likt så många andra i modebranschen.”

                                                                           

Miss Lily’s

misslilysnyc.com

109 Avenue A, East Village

En fusion av Jamaica och New York som resulterar i finger lickin’ good food för att sno ett annat kycklingsbolags slogan. Det är reggae, det är puls och det är utsökt karibisk mat.

”Här får du Jamaica i New York. Så goda majskolvar och fantastiska små rätter. Miss Lily’s är ett litet ställe med en härlig atmosfär. När Grace Jones, kompis sen 1974, var i stan hade vi värsta partyt, drog för draperiet till bakre delen av restaurangen och dansade järnet!”

                                                                           

Macelleria

macelleria.com

48 Gansevoort street, Meatpacking district

Grym klassisk italiensk restaurang med fantastiskt läge. Är du ute efter kött på italienskt vis är Macelleria ett måste. Macelleria betyder just slaktare på italienska – och ordet är ännu ett bevis på att allt är vackrare på italienska.

”Ägs av en italiensk familj. Lokalen har köttkrokarna kvar från den gamla köttindustritiden. Allting är verkligen supergott här!”

                                                                           

Gaonnuri 

gaonnurinyc.com

1250 Broadway, Penthouse, 39th floor, Koreatown

Gaonnuri betyder ”världens mittpunkt” på koreanska och det känns faktiskt som att man är just där när man är på Gaonnuri. På 39:e våningen har du en fantastisk utsikt över Manhattan och det skadar inte att maten är utsökt. Man får Lost in translation-vibbar av inredningen.

”Förstklassig koreansk matupplevelse i Koreatown. Högst upp med en fantastisk utsikt över Manhattan och Hudson River.”

                                                                           

Momofuku Ko

momofuku.com

163 1st Avenue, East village

Se kockar i absolut världsklass laga, förbereda och lägga upp just din mat. Momofuku Ko är dyrt och oerhört svårt att få bord på, men väl värt besväret för dig som lyckas.

”Här får man passa på när telefontiden startar klockan 10 på morgonen – först i kön får bord! En tiorätters vid baren precis vid kockarna är verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Good luck!”

 

Måns Ericsson

ericson

Måns Ericson började på lagret hos Adidas för att sedan jobba sig uppåt och sluta som pr-chef för Adidas Originals. Nu har han lämnat märket bakom sig och dj:ar i stället på de hetaste klubbarna i New York.

Mogador

cafemogador.com

101 St Marks Place, East Village

Ett riktigt go-to-place i East Village. Nordafrika möter Mellanöstern och Mogador är ett måste om du är i närheten.

”Hummusen är oslagbar här och deras Middle Eastern Eggs rekommenderas till frukost eller brunch.”

                                                                           

Café Select

cafeselectnyc.com

212 Lafayette street, Soho

Vill du ha ett schyst ställe att hänga på är Café Select perfekt. Lagom stort, supertrendigt och väldigt, väldigt New York.

”Personalen från Supreme-butiken hänger här i stort sett varje dag när butiken har stängt. Stämningen är bättre än maten som ändå är helt klart godkänd. Schnitzeln rekommenderas.”

Pepe Rosso Social

pepe-rosso-social.com

173 Mott Street, Little Italy

Ett stenkast från de mer turistiga restaurangerna i Little Italy hittar du denna italienska pärla. Pasta på äkta italienskt vis, härlig atmosfär och lammköttbullar som smälter i munnen.

”Ägaren Gianfranco ger en högst personlig service. Grym italiensk mat. Fråga efter en ’specialspritz’ innan, och efter, maten.”

                                                                            

Lucien

luciennyc.com

14 1st Avenue, East village

Av alla franska restauranger är Lucien det bästa och godaste du kan hitta i New York. Välj bland klassiker som råbiff, pepparstek eller musslor med vitlök och vitt vin.

”Stans bästa pepparsås. Hög stämning och väldigt modelltätt. Se till att boka bord i god tid.”

                                                                           

La Superior

lasuperiornyc.com

295 Berry Street – Williamsburg/Brooklyn

Döm inte den här restaurangen efter dess utseende. Väl inne är det mysigt med urtrevlig personal och skön musik som får dig i rätt stämning.

”Bästa mexikanaren i Williamsburg. Fantastiska tacos som bör avnjutas med en Paloma eller två.”

 

Marcus Joons

joons

Marcus Joons är frilansjournalist och musiker i bandet Korallreven. Han har bott på både Mulberry Street i Little Italy och i Williamsburg, New York. Han är aktuell med singeln Here in Iowa.

La Esquina

esquinanyc.com

114 Kenmare street, Soho

Ett mexikanskt miniimperium i Soho som har tre restauranger i samma hus. Förtjusande inredning med väderslitna plankor och suveräna tacomiddagar för dryga hundralappen.

”De grillade majskolvarna med den där speciella mexikanska osten är lika magiska som i östra LA.”

                                                                           

Minetta Tavern

minettatavernny.com

113 MacDougal street, Greenwich Village

Stekhuset öppnande på 1930-talet och osar av samma charm då som nu.

”Att tassa in på Minetta Tavern är lite som att tassa in i ett New York där klockans visare har stannat på 1938. Minettasteken är så mör att den snudd på går att dela med blotta rösten.”

Playland Motels Pizzeria

playlandmotel.com

97–20 Rockaway beach blvd, Queens

Whitney Aycock som driver pizzerian kallas i folkmun för ”pizza nazi” och svär mer än gärna mot otacksamma kunder. Men hans pizzor är himmelska.

”Pizzorna är så smakrika och ingredienserna av den dimensionen att det i en tugga är som att äta en förrätt, huvudrätt och efterrätt.”

                                                                           

Vanessa’s Dumpling House

vanessas.com

118A Eldridge street, Lower East Side

Om du är ute och snurrar runt på Lower East Side och känner dig småhungrig är Vanessa’s Dumpling House oslagbart.

”Beställ en bläckfisksallad, sesampannkaka med ägg och morot och åtta dumplings. Det smakar som från den vietnamesiska himlen och kostar inte mer än totalt 37 kronor.”

                                                                           

Hangawi

hangawirestaurant.com

12 E. 32nd street, Murray hill

Mitt i ett blinkande litet Seoul av karaokeställen och massagesalonger på 32:a gatan, även kallad Korea Way, hittar du Koreahaket Hangawi.

”Ett helvegetariskt hak där du helt glömmer bort att det finns något som heter kött och bara äter fantasifulla syrliga och starka grönsaksrätter.”

 

Cristopher Bastin

bastian

Christopher Bastin

Christopher Bastin är creative director på Gant. Underlinjen Gant Rugger fick ett rejält uppsving när han blev chefsdesigner. Christopher kan amerikanskt preppymode utan och innan och USA och New York ligger honom varmt om hjärtat, både stil- och matmässigt.

Maison Premiere

maisonpremiere.com

298 Bedford avenue, Williamsburg, Brooklyn

Bar, restaurang och ostronhak ute i Brooklyn. Inredningen flirtar med New York-ikonen Woody Allens film Midnatt i Paris.

”Maison Premiere kör happy hour deluxe, det vill säga ostron och skumpa till grymt bra pris. Bra häng i baren, kul folk och nära till en hel drös andra bra ställen.”

                                                                           

Bergdorf Goodman

bergdorfgoodman.com

754 5th avenue, 7th floor, Midtown

Högst upp i Bergdorf Goodmans varuhus (för damer, det på östra sidan av 5th Avenue) ligger restaurangen BG. Lika lyxig som det legendariska varuhuset självt.

”Ta en Bellini i baren och spana in alla sjukt rika Upper East-mammor och deras shoppingtrötta döttrar. Alla är vackra, rika och blasé. Det är superhärligt och ’bara i New York’. Ät deras Lobster Mac’n Cheese eller Pasta Napoleon med utsikt över Central Park.”

                                                                           

Satsko’s Sake Bar

satsko.com

202 East 7th street, East village

Liten stökig sake-bar.

”Här kan man dricka en Sake Bomb, det vill säga släppa ner en shot sake i en bärs som man drar i sig. De har få rätter på menyn, men sushin är topp tre i stan, och så har de koreanska steamed buns med pulled pork som är makalösa. Hit kommer båda locals och übercoola människor från hela stan. Fritt från turister och chansen är stor att du sitter hopträngd bredvid nästa stora design/stylist/musiker utan att ha en aning om det.”

                                                                           

PJ Clarke’s

pjclarkes.com

915 3th avenue/55th street, Midtown

Legendariskt hamburgerhak som startade redan 1884. Ett av Frank Sinatras favorithak – han sågs som ”ägaren” av bord nummer 20 och dricksade, såklart, alltid rikligt.

”Av alla klassiska burgarställen på Manhattan är detta min absoluta favorit. Bäst burgare, bäst tillbehör och historierna servitriserna berättar är minst sagt pikanta. Glöm Le Meridiens burger joint, det är bara turister och en timmes kö.”

                                                                           

Bottega Del Vino

bottegadelvinonyc.com

7 East 59th street, Midtown

Tvärs över torget från Bergdorf ligger den här murriga och lite stiffa men extremt bra italienaren. Var beredd att lätta på lädret, men är du ute efter något italienskt och exklusivt är Bottega Del Vino stället för dig.

”Det är dyrt, kändistätt och löjligt gott. Är du i New York mellan oktober och januari så beställer du tryffelpasta och ett glas Barolo. Annars tar du deras hemgjorda tortellini fyllda med hasselnötter, taleggio och ricotta. Unna dig ett glas Brunello Montalcino 2003 på Magnum, som finns på glas här.”

 

Daniel Lindström

daniel-lindstrom-cafe

Daniel är Cafés modechef och har tappat räkningen på hur många av New Yorks modeveckor (och krogar) han besökt genom åren.

The Mercer Kitchen (stora bilden)

themercerkitchen.com

99 Prince street, Soho

Kändistätt lyxhotell mitt i Soho som även erbjuder ett av stadsdelens bästa kök.

”Jag sitter aldrig i den mörka matsalen i källaren utan i kafédelen med ingång från Prince street. Här äter man goda enklare rätter och desserter (testa kakfatet!), dricker cappuccino eller tar en drink. Det känns som om man befinner sig vid världens medelpunkt.”

                                                                           

The Standard Grill

thestandardgrill.com

846 Washington street, Meatpacking district

Hotellrestaurang i André Balazs-imperiet som är fullbokad sju dagar i veckan.

”Det stället jag ätit på flest gånger i New York under de senaste åren. Atmosfären är oslagbar, servicen ypperlig och deras New York Strip Steak to die for.”

Lucky Strike

luckystrikeny.com

59 Grand street, Soho

Shabby chic bistro som blivit ett intimt vardagsrum för de få människor som fortfarande bor i Soho. Här äter man perfekt steak frites med fluffigt potatismos och dricker cocktails.

”Jag var i New York första gången 1992 och min bästa vän Mattias tog mig hit direkt från flygplatsen. Vid den charmiga bardisken på Lucky Strike inleddes min kärleksrelation med den här staden.”

                                                                           

Odeon

theodeonrestaurant.com

145 West Broadway

Mytomspunnen Tribeca-bistro som öppnade 1980 och härbergerade den tidens jet set – Robert De Niro, Andy Warhol och John Belushi.

”Jag älskar den här typen av krog: enkel fransk-amerikansk meny, inredning som åldrats med värdighet och en stämning man nästan kan ta på. Beställ ostron och champagne!”

                                                                           

Omen A Zen

”Omen” på Facebook

113 Thompson street – Soho/Tribeca

På ytan anspråkslös japansk restaurang med fokus på det minimalistiska köket från Kyoto.

”Jag har sett både Karl Lagerfeld och Patti Smith här samma kväll.”

 

Peter Jöback

Jöback

Peter Jöback är en av Sveriges mest framgångsrika musikalartister. Han har bott i East village och Hells kitchen under sina år som artist på Broadway. Under hösten är han aktuell med musikalturnén I love musicals tillsammans med Helen Sjöholm.

5 Napkin Burger

5napkinburger.com

630 9th avenue, Hells kitchen

New York har fyra 5 Napkin Burgers, varav ett i Hells Kitchen. Deras signaturburgare med gruyèreost och rosmarinsaoli går utan problem ner med en nerkyld IPA på tapp.

”Ett perfekt lunchställe nära teatern där jag bodde.”

                                                                           

Balthazar

balthazarny.com

80 Spring street, Soho

Denna franska bistro i Soho är en av New Yorks mest ikoniska restauranger. Ankan och revbensspjället äts på ett fenomenalt franskt manér.

”Mitt absoluta favoritställe i New York!”

Red Rooster

redroosterharlem.com

310 Lenox avenue, Harlem

I hjärtat av Harlem kokar restaurangen Red Rooster. I den livliga restaurangen går du aldrig fel med kycklingen till huvudrätt och äppelpaj med cheddarost till efterrätt.

”Red Rooster är bara ännu en anledning till att ta sig till härliga Harlem.”

                                                                           

Waverly Inn

waverlynyc.com

16 Bank street, Greenwich village

Ett hundra år gammalt krypin med hög mysfaktor och en touche av retroglamour. Här kan du träffa på Michael Stipe.

”Ett av stadens allra coolaste ställen.”

                                                                           

Hakkasan

hakkasan.com

311 West 43rd street, Hells kitchen

En exklusiv och toppmodern kines där du kan köpa Peking-anka för omkring 3 000 kronor. Men oroa dig inte, det finns billigare alternativ för runt 200 kronor.

”Jag älskar asiatisk mat och hade turen att bo granne med den här.”

                                                                            

Clinton Bakery

clintonstreetbaking.com

4 Clinton street, Lower east side

Ett brunchställe som är väl värt omvägen till Lower East Side. Deras blåbärspannkakor har två gånger utsetts till stans bästa pannkakor av New York Magazine. Need we say more?

”Det här bageriet har New Yorks bästa pannkakor – men kom i tid och var beredd på att köa.”

Henrik Malberg, Erik Lejdelin

* * *

Annons

Läs också!

5 smultronställen i Visby som får oss att omedelbart vilja åka dit

Vd:n för Max: ”Ibland beställer jag 10-15 hamburgare om dagen”

Svenskarna driver superstora yacht-veckan: ”Det är klart att folk festar mycket”

Annons

Dela (30)
Tweeta

Annons


Laddar