Annons
Annons

Svenska hånet mot Danmark: ”Vi har sjöar som är lika stora som ert land”

Hånet misstogs som ett bråk och fick enorm spridning internationellt.

Olle Arnell

sverige-danmark

Det var för ett par veckor sedan som det svenska hånet mot Danmark twittrades öppet från det svenska kontot Sweden.se som styrs av kommunikationsenheten på Svenska institutet. Tweeten var ett svar på en tweet från det danska kontot Denmark.dk som styrs av det danska utrikesdepartementet. Så här gick det till.

Annons

Det började med att det svenska kontot delade en GIF som skulle illustrera blicken en svensk ger om man föreslår att de ska skaffa heltäckningsmatta.

Det danska kontot svarade då med att det är en av många saker som svenskar och danskar har gemensamt. Då svarade det svenska kontot med kommentaren som fick folk att haja till.

”En annan sak som vi inte har gemensamt är att våra sjöar är i samma storlek som ert land.”

Till en början rapporterade tidningar som Aftonbladet om detta som ett bråk och händelsen omskrevs i 43 olika medier enligt Ferencz Thuroczy som sköter det svenska Twitterkontot. Senare avslöjade han att det hela var planerat för att på ett humoristiskt sätt få lite extra uppmärksamhet till de båda twitterkontona.

– Varför? För att internet är en plats som behöver humor, på våran och Danmarks bekostnad. Efter den första tweeten kontaktade jag danskarna i en privat chatt och vi bestämde att fortsätta munhuggas öppet, skriver Ferencz Thuroczy i en artikel om det hela.

– Ett enkelt, direkt och roligt tilltall är en viktig del i Sveriges branding-strategi. Att komma i kontakt med oss ska vara som att prata med den där sköna kompisen, den som alltid ger en snabb replik tillbaka, fortsätter han.

Hur stor blev spridningen då?

–  Vi fick över 5000 omnämningar och grovt uppskattat var av kommentarerna positiva. Flera tusen twitteranvändare skrev om oss. Vi har fått över 30.000 delningar och den totala räckvidden för konversationen är uppskattad till ungefär 23 miljoner(!) människor.

Helt klart ett roligt sätt att spela på rivaliteten mellan länderna och att bjuda på underhållning – utan att vara elak. Mer sånt på internet, säger vi!

Du kan läsa hela Ferencz Thuroczys artikel här.

Annons

Dela (88)
Tweeta

Annons


Laddar