Svenska juniorens magiska passning hyllas av fotbollsvärlden

En passning från en 17-årig fotbollstalang i Haninge har blivit viral: ”Ge honom ett proffskontrakt nu”, ”Bokstavligen en perfekt boll”, är några av hyllningarna på Instagram. Spelaren som slog passningen, Jaheem Burke, är stolt och förvånad över uppståndelsen.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-03-29 14:18  |  Lästid: 2 minuter

– Jag såg honom i ögonvrån. Det var en passning som jag ville slå – precis så hårt och så långt. Och om jag inte skulle ha fått backspinn på bollen hade målvakten tagit den, säger Jaheem Burke som fyller 18 i år och spelar i IFK Haninges herrlag.

Det var den holländska fotbollssajten 433 som plockade upp klippet från u19-matchen mellan Syrianska och IFK Haninge. De la upp det på sitt Instagramkonto med nästan 20 miljoner följare (däribland Victor Nilsson Lindelöf och Zlatan Ibrahimovic) och därmed är en bjässe i fotbollsvärlden. Klippet har visats 4,7 miljoner gånger och fått över 6 000 kommentarer.

Holländska fotbollssajten 433 lyfte fram Jaheem Burkes galna passning på sitt Instagramkonto

– Jag såg att Bakayoko hade kommenterat och en del andra fotbollsproffs. Det betyder väldigt mycket för mig, säger Jaheem Burke.

Han föddes 2001 i Jamaica och växte upp med en dröm om att en gång bli basketstjärna. När han var 11 år flyttade Jaheem Burkes pappa till Sverige och utan att ha spelat många minuter fotboll i sitt liv kom han till juniorlaget Rågsved. 

– Jag började med fotboll när jag var 11 år så jag har inte spelat så mycket. Och det var i fotbollen som jag fick kompisar, det var där jag lärde mig svenska, jag lärde mig det mesta där faktiskt, säger Jaheem Burke.

Han såg tidigt att många killarna var svaga på skott och passningar med vänsterfoten. Jaheem, högerfotad, såg en möjlighet:

– Jag märkte att det inte var särskilt många spelare som kunde använda båda fötterna. Så jag insåg att det skulle vara en fördel om jag övade på min vänster. Jag tränade och började få utdelning, säger han.

Jaheem Burke spelar forward i IFK Haninge. Siktet är dock inställt på spel på högre nivå.

Han spenderade sin fritid på fotbollsplanen och framför Youtube där han försökte öva in allt mer avancerade rörelser och finter. Han började i Hammarby och vidare till Haninge för tre år sedan. Idag syns han ofta i målprotokollen:

–Jag har gjort fler poäng än matcher vilket jag är nöjd med. Jag går sällan ifrån en match tomhänt, säger han.

Idolerna är Ronaldinho och Manchester Citys Raheem Sterling. Hans agent och tränare i Haninge u19 är de personer som betytt mest för hans fotbollsutveckling.

– I dag tillhör jag herrlaget men när u19 behöver förstärkning så är jag där. Jag trivs bra i Haninge men jag är öppen för större utmaningar, säger han.

– Mitt mål är att så snabbt som möjligt bli proffs. Kan det här klippet hjälpa mig? Jag hoppas det men jag förväntar mig inget. Det är bara fortsätta att kriga och det kommer jag att göra. Det här är bara början, säger Jaheem Burke.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-29 14:22