Så tar du reda på om jordgubbarna är svenska eller importerade

Jordgubbssäsongen är igång och många av oss vill gärna ha svenska gubbar på midsommarbordet. Här är tipsen för att identifiera svenska jordgubbar.

Helena Sjögren  |  Publicerad 2017-06-19 11:33  |  Lästid: 2 minuter

Till midsommar vill många ha svenska jordgubbar. Men för ett par år sedan kom det rapporter om fusk där importerade bär märktes om till svenska.

Jordbruksverket gör kontroller för att vi konsumenter lätt ska kunna ta reda på jordgubbarnas ursprungsland, odlare och kvalitetsklass.

Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket, säger att det är svårt att säga hur omfattande fusket är och att det i de allra flesta fall handlar om rent slarv.

– Men om det är väldigt kallt i Sverige och jordgubbarna inte riktigt utvecklats till midsommar är det förstås fler som lockas att packa om från importerade till svenskmärkta tråg, säger han.

Bild: Mint Images/REX

Vad kan man som konsument göra för att avslöja fuskare?

– Det allra bästa är att fråga när man köper dem. Säljaren ska kunna svara på var de har odlats och av vem, om det inte redan står på lådan eller tråget. Finns det minsta tveksamhet eller om säljare kommer med konstiga förklaringar är det bättre att gå till nästa jordgubbsförsäljare och ställa samma frågor, säger han.

Anna Benson, författare av ”Jordgubbsboken”, uppmanar konsumenter att vara kritiska och ställa krav på att det ska finnas ordentlig ursprungsmärkning. Hon säger också att det finns två tumregler att förhålla sig till:

  • Utländska jordgubbar är ofta större och vattnigare än de svenska.
  • Svenska jordgubbar är i regel mycket sötare än importerade.
  • Svenska jordgubbar ser inte ”perfekta” ut.

– Ofta ser importerade bär lite för perfekta ut. De är också betydligt mer hållbara eftersom de i regel är kraftigt besprutade, säger hon.

Trevlig midsommar!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar