Hoppa till innehåll

Svenska virala klippen kan föräras med monument

Jonas Strandberg

Några av våra största svenska virala hits kan snart komma att hyllas med minnesmonument. Vilka det blir avgörs nu under sommaren.

Nu startar fiber- och internetföretaget GlobalConnect tillsammans med Instagramkontot Filmfabriken ett initiativ för att kulturminnesmärka ett antal platser runtom i landet där de mest uppskattade virala ögonblicken i Sverige ägde rum. Där vill man förgylla dessa platser med fysiska monument.

Omröstningen om vilka virala ögonblick som ska föräras med fysiska monument kommer att pågå mellan 25 juli och 8 augusti. Monumenten kommer sedan att installeras runtom i landet under hösten 2023.

Blir det virala klassikern Jerry talar spanska som får ett monument?

Niklas Faerden på Filmfabriken kommenterar projektet:

”Det som är utmärkande för de klipp som blir virala, är att de allt som oftast inte är skapade med en ambition att göra något som blir viralt; det är snarare ögonblick som fångats ofrivilligt och ibland till och med ovetandes. Det är just det som gör det så genuint, och till en helt egen genre där vem som helst kan vara upphovsmakare. Det är också just autenticitet och igenkänning, i kombination med något oväntat, som skapar de mest ikoniska klippen som verkar tilltala väldigt många människor. Vi ser fram emot att låta det svenska folket få välja ut vilka av dessa ögonblick som ska kulturminnesmärkas och därmed för evigt bli en del av vår gemensamma historia.”

Vem minns inte var man var när man såg Kaj simma ur bild?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.