Stockholm har tydligen bästa kebaben – enligt Sveriges största kebabundersökning

Kebab med bröd och ett kebabspett

Undersökningen visar även att blandad sås inte är den populäraste.

Robin Åberg | Foto: Getty  |  Publicerad 2022-05-10 14:59  |  Lästid: 2 minuter

I torsdags var det den Internationella Kebabdagen, en dag som i våra ögon borde vara minst lika röd som Kristi himmelsfärd. Missade du den? Det gör inget för det är helt okej att äta kebab vilken veckodag som helst men helst på fredagar, det visar åtminstone resultaten i undersökningen Svenskarna och Kebaben 2022. Undersökningen fokuserar på några av de största frågorna som berör kebab och fler än två tusen personer har fått ge sina svar på dessa.

Den viktigaste frågan handlar så klart om var i Sverige som den bästa kebaben görs. Jo, jo vi vet att den självklart görs i din hemort men här lyfter vi blicken lite. Mustiga Mauri har tidigare utsett kebaben på Pizzeria Alcamo i Jönköping till Sveriges bästa och i en krönika för Café slog Nisse Hellberg fast att Stockholm har landets sämsta kebab.

Men enligt Kebabrapporten verkar de och alla andra ha fåt det hela om bakfoten, för Sveriges bästa kebab görs för andra året i rad i huvudstaden, åtminstone enligt SoK 2022. Detta trots att det inte är hemvist för den legendariska Fantasåsen!

Foto: Getty

Visst att Stockholm, på Stockholmskt vis, de senaste åren fått ett par mer nischade kebabrestauranger som Le Kebab, Berliner Kebab och M.O.A.S – men bättre än på den lokala pizzerian? Hmprf! Nåväl, folket har röstat och så här blev resultatet:

Här finns Sveriges godaste kebab enligt Svenskarna och Kebaben 2022:

  1. Stockholm
  2. Malmö
  3. Göteborg
  4. Jönköping
  5. Helsingborg
  6. Uppsala
  7. Gävle
  8. Borås
  9. Norrköping
  10. Umeå

Årets kebabstad är inte den enda fråga som avhandlas i den viktiga undersökningen. Där finner vi även att den populäraste kebabrätten är Kebabtallrik med pommes, följt av Kebabrullen. Café-favoriten Kebab i bröd återfinns först på tredjeplatsen. HUR?

Vit, röd eller blandad?

Det är frågan, men svaret på vilken kebabsås som är populärast är ingen av dessa. Istället är det vitlökssåsen som toppar listan. Den följs i tur och ordning av blandad, vit/mild och röd/stark. Hela tre procent säger att de inte har någon sås på kebaben. Grobianer.

LÄS OCKSÅ: Jonas Crambys guide till Stockholms bästa kebabställen

Vill man läsa resultaten från undersökningen i sin helhet kan man göra det här. Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av Schysst käk under februari 2022. 2010 respondenter deltog i studien

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-05-10 16:36