Hoppa till innehåll

Rapparen Erik Lundin: ”Jag ska rappa på engelska igen”

Priserna regnar över ”Annie Lööf”-mannen Erik Lundin. För Café berättar han om framtidsplanerna, och att svensk rap har potential att slå internationellt – på svenska.

Grammis och P3 Guld: nu har Erik Lundin chans att ro hem tre priser till.
Prisbelönt. Grammis och P3 Guld: nu har Erik Lundin chans att ro hem ytterligare tre priser. Foto: Eero Hannukainen.

Rapparen Erik Lundins hyllade debut-EP under eget namn, Suedi, gav honom en P3 Guld-utmärkelse och två Grammisar. Han är dessutom en del i hiphop-kollektivet RHM – Respect My Hustle – och en av Sveriges bästa klädda män 2016. Erik Lundin är het, superhet: nu är han även nominerad i tre kategorier – textförfattare, genombrott och årets låt, när Musikförläggarnas Pris delas ut. Cafés Joakim Almén träffar Erik Lundin i samband med tisdagens nomineringstillfälle på Berns.

– Jag har sett syster Silvana få det här priset och sen dess har jag själv tänkt att det vore mäktigt att få det. Att vara nominerad i tre kategorier är jävligt stort, kommenterar Erik Lundin nomineringsframgången.

Superhiten Annie Lööf (som för övrigt Annie Lööf komiskt nog uppfattade som en hyllningslåt) håller, med sina skarpa referenser, hög internationell klass. Erik Lundin har tidigare gått under artistnamnet Eboi, där han rappade på engelska.

– Jag kommer att fortsätta köra på svenska, men jag har lite projekt på engelska i olika konstellationer som ligger och är redo att trycka på knappen, det är färdigt.

Det ena utesluter dock inte det andra. Han tror också att hiphop – på svenska – har potential att nå en internationell publik. Precis som bland andra Dungen och Movitz gjort framgångsrikt med svensk lyrik.

– Jag tror stenhårt på att svenskar kan ta mer plats ute i världen. Det är snyggt språk, det går att göra tillgängligt för folk. Latin, germanska. Allt det där, det går att göra väldigt snyggt. Det är vad jag jobbar mot också. Jag vill inte köra på engelska bara för att kunna nå utanför Sverige. Jag tror på att svenskan kan nå ut också – precis som spanskan och franskan har gjort. Japanskan också till viss del.

Berätta nåt sjukt jävla oväntat om dig?

– Jag är värsta naturnörden. När jag var liten var jag ute mycket i naturen – en riktig Mowgli. Du vet, när man åkte till släkten i Afrika. Jag var ute i djungeln hela tiden, jagade djur, klappade djur och ville äga husdjur hela tiden. Favoritdjuret var ödlor.

Vilken är din favoritsvordom?

– Herregud, jag ska inte lära folk om mitt dåliga språk. Okejdå: ”horbarn” – ortens favorit, säger han och skrattar.

Vinnarna av Musikförläggarnas Pris 2016 utses den 11 november. Här är samtliga nominerade.

Erik Lundin på Musikförläggarnas Pris 2016.
Foto: Joakim Almén.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.