Hoppa till innehåll

Bowie hyllas med gala i Globen: ”En oas för dom som inte passade in”

Joel Linde

Den 20 februari 2018 hålls hyllningskonserten Sverige tolkar Bowie, där svenska artister framför sina egna tolkningar av den bortgångne David Bowie.

För snart två år sedan, den 10 januari 2016, gick den brittiske musikikonen David Bowie bort, 69 år gammal. Världen var i chock och sorg, och vittnesmålen om Bowies betydelse för såväl musiken som större, mänskliga värden var otaliga.

David Bowie var sannerligen en ikon i ordets rätta bemärkelse.

Drygt två år senare arrangeras galan Sverige tolkar Bowie med flera av landets mest uttrycksfulla artister, för att sätta sin egen prägel på Bowies arv och ge människor möjligheten att återigen uppleva lite av den magi som Bowie skapat.

Bakom arrangemanget står Elcim Yilmaz, som även kallar sig själv för Superturken.

– David Bowie var en person som bytte genre, uttryck och utseende. Det är mångfald på riktigt, tycker jag. Så vad händer om man rappar eller gör poesi av hans arv? Jag vill verkligen lyfta hans mångfald på riktigt med det här projektet, säger hon till Café.

Några av artisterna som kommer tolka Bowie på sina egna sätt är Dennis Lyxzén, Ebbot Lundberg, Magnus Carlson, Moto Boy, Amanda Bergman, Julia Frej och Erik Lundin.

Vi frågade Ebbot Lundberg om hans känslor inför konserten.

Vad var det första du tänkte när möjligheten att tolka Bowie dök upp?

– Att det kändes väldigt märkligt och intressant eftersom jag just då jobbade med en låt i studion som just handlar om Bowie.

Vilka låtar, kläder, intervjuer etc. med Bowie är starkast för dig?

– När han gick i kvinnokläder precis innan Ziggy Stardust-perioden alldeles i begynnelsen av 70-talet.

Hur kommer du tolka Bowie?

– Genom att först och främst framföra den låt som jag då skrivit till honom. Vilken av hans egna låtar har jag inte riktigt bestämt ännu.

Varför förtjänar David Bowie en hyllningskonsert?

– Därför att han på ett positivt sätt inspirerade många udda människor på denna vilsna planet. Och att han – precis som Lennon, Stooges och Velvet Underground innan honom – tog fram den lite mer feminina kraften och energin i rockmusiken. Han blev en räddande oas för dom som inte passade in i den stereotypa världsbild som hjärntvättat mänskligheten de senaste tusen åren.

Läs mer och köp biljetter till evenemanget här!

Se också dessa 10 odödliga låtar av David Bowie som alla borde höra!

Foto: IBL

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.