Vilken är egentligen Sveriges bästa restaurang? Svaret beror såklart på vem man frågar. Tidningen Restaurangvärlden hade den goda smaken att konsultera 100 av landets mest välmeriterade kockar i frågan. För vilka har bäst koll om inte krögarna själva? De 20 restauranger som fått flest röster och som därmed är nominerade till Svenska Gastronomiprisets prestigepris ”Kockarnas Krog 2025” presenteras (i bokstavsordning) i listan nedan. Den fullständiga listan avslöjas under Restaurangvärldens prisutdelning den 12 maj på Berns i Stockholm.

Nominerade ”Kockarnas Krog 2025”
Adam/Albin, Stockholm
Läs också: Så blir stjärnkrögarna Adam & Albins maxade nysatsning
Aira, Stockholm
Läs också: Tommy Myllymäki: ”Det blev för mycket av allt ett tag”
Bar Nîmes, Stockholm
Bord, Stockholm
Läs också: Bord-krögaren Joel Aronsson väljer sina favoriter
Brutalisten, Stockholm
Läs också: 5 nordiska toppkrogar du sent kommer att glömma
Ekstedt, Stockholm
Läs också: Niklas Ekstedt: ”Det är ett jätteproblem i Sverige att allt ska vara så jävla gott hela tiden”
Ett hem, Stockholm
Läs också: Jeanette Mix om Ett Hem: ”Det saknades ett bra komplement till Grand Hôtel i Stockholm”
Frantzén, Stockholm
Läs också: Björn Frantzén: ”Jag var så utbränd att jag började åka åt fel håll med tunnelbanan”
Knystaforsen, Rydöbruk
Läs också: 5 nordiska toppkrogar du sent kommer att glömma
Lilla Ego, Stockholm
Läs också: Tom Sjöstedt: ”Om ni trycker en extrabilaga så kan jag tala ut om Michelinguiden”
Miyakodori, Stockholm
Nour, Stockholm
Läs också: Så gör du stjärnkockens asiatiska bolognese med snabbnudlar
Persona, Stockholm
Restaurang Fyr, Halmstad
Restaurang Triton, Stockholm
Restaurang Vyn, Simrishamn
Läs också: Daniel Berlins storslagna comeback – efter den mörka tiden: ”Jag har satsat allt jag har”
Signum, Mölnlycke
Sturehof, Stockholm
Läs också: Så gör du stjärnkockens bästa bakistacos