Sveriges bästa bartender: här är 3 enklaste drinkarna att bjuda på till middagen

cafevik  |  Publicerad 2015-09-25 13:43  |  Lästid: 2 minuter
dosa-ivanov-sveriges-basta-bartender

Vem frågar man om tips till middagsdrinken? Förslagsvis Dosa Ivanov, barchef på  Clarion Post i Göteborg, som har blivit Årets bartender för andra året i rad – och nu siktar på att bli världsmästare  i oktober.  

Vi bad honom ge sina bästa tips till den osäkra hemmabartendern (ja, det är vi alla) och lista de enda drinkarna man behöver för att maxa sin middag. De är enkla att göra, innehåller inte särskilt svåra ingredienser och gör varken dig eller gästerna besviken. 

* * *

Innan du börjar: slappna av. Du behöver inte några otroliga förkunskaper och du behöver absolut inte

– Har man ingen egen utrustning så klarar man sig långt på det som finns i köket, man behöver inte gå och köpa barredskap. Istället för en shaker kan du använda en stor syltburk som du skakar och skruvar på i en pistongrörelse, fram och tillbaka i tio sekunder. Isen ska smälta och gå sönder, sen öppnar du locket på glänt och häller upp som en sil ner i cocktailglaset. Drinkar med juicer och puréer i måste skakas, drinkar med klara ingredienser – som dry martini – häller du upp i glaset och rör med en stor sked, säger Dosa Ivanov.

Här är hans tre tips för middagsbartendern.

 

Fördrink

”Move to Rome”

Inled med en frisk fläkt!

För varje glas:

2 cl Aperol

1 cl gin av god kvalitet

1 sockerbit, som du har gnidit lätt mot en oskalad apelsin

Champagne eller annat mousserande

Häll alla ingredienser i glasen och fyll resten  med champagne. Avsluta med att skala en bit apelsinskal med potatisskalare och lägg i drinken.

– Sockerbiten löses upp långsamt. Perfekt att servera till minglet, den ändrar smak efter tid. Ingredienserna kostar en del, men man använder å andra sidan inte så mycket så det räcker till fler middagar.

 

Efter maten:

Låt gästerna välja mellan den första, söta, eller den andra, spritiga.

”May I have another?”

För varje glas:

4 cl vodka

3 cl flytande honung

2 cl färskpressad citron

Ingefära, stor som en tumnagel

Sodavatten

Häll upp allt i en syltburk eller shaker, inklusive ingefäran. Stöt ingefäran med en muddler eller mortel i burken. Häll på lite is och skaka i 10 sekunder. Sila försiktigt genom locket och häll upp i cocktailglas, toppa med sodavatten. Eller, om du vill, gör den i förväg och förvara i en stor kanna som du tar fram när det är dags.

– Den här drinken är inga konstigheter, du hittar allt du behöver i livsmedelsaffären. En bra och fräsch drink att ta efter middagen.

 

Maple ’n lavendel-Old Fashioned

3 cl rye-whisky

3 cl calvados

1 cl lönnsirap

3 stänk Angostura bitter

riven muskot

en liten nypa torkad lavendel.

Blanda direkt i glasen och riv över en smula muskot och lavendel. Skala en rejäl bit apelsinskal med potatisskalaren och lägg över.

– Muskot hör hösten till och ger ett djup till drinkarna, aromerna passar utmärkt!

 

Jonatan Loxdal

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar