Annons

Svt:s tittare blev grundlurade – belyser behovet av källkritik

Om de bara hade bemödat sig en titt i tv-tablån...

Joel Linde

Under måndagkvällen, inkilat mellan dramaserien Homeland och Nyheterna, sände SVT den korta dokumentären Studio 5 (Because the world never stops). Den visar arbetet som pågår i studion mellan nyhetssändningarna då nyhetsuppläsarna förbereder sig inför sändning.

Annons

Här kan du se en trailer:

Vissa av tittarna blev uppenbarligen överrumplade över detta och vände sig till Twitter för att häckla Svt för ”problemen i kontrollrummet”. De insåg inte att de tittade på en dokumentär och inte en oerhört märklig nyhetssändning.

Gilla Cafe.se på Facebook

Det är visserligen inte helt osannolikt att det skulle bli fel i Svt:s kontrollrum – det har så att säga hänt förr – men det går att ifrågasätta beteendet att häva ur sig kritik på sociala medier, i stället för att göra någon form av efterforskning (som till exempel i tv-tablån).

Regissören Maximilien Van Aertryck berättar för Svt Nyheter vad han hade för avsikt med dokumentären.

– Vi ville verkligen att filmen skulle visas på Svt, vi tänkte att där kan det ske något intressant. Uppsåtet var inte att förvirra tittarna, men vi hade som mål att folk skulle titta närmare, aktiveras och börja undra vad som sker, säger han till Svt Nyheter.

– Många anser att nyheterna skulle vara vinklade, vi ville visa exakt hur det ser ut, så att den typen av konspirationsteorier skulle försvinna. När man ser hur det egentligen ser ut, då kan man tänka ”ja, det här är ju vanliga människor som jobbar”.

Här kan du se dokumentären i sin helhet.

Annons

Dela (98)
Tweeta

Annons


Laddar