Annons
Annons

Så kom Stormare på ”Swedish dicks” – när han spelade i CSI

Café besöker inspelningen av den smått bisarra tv-satsningen Swedish dicks som visas på Viaplay.

Erik Augustin Palm

 

swedichdicks

Peter Stormare och Johan Glans – samt Hollywoodstjärnorna Traci Lords och Keanu Reeves – i regi av Peter Settman. Swedish dicks lägger ribban högt.

I ett avgasstinkande garage under en inspelningsstudio i Downtown Los Angeles springer en hysteriskt munter Peter Settman omkring och detaljstyr ett amerikanskt filmcrew. Parallellt regisserar han Peter Stormare, som är klädd som en sunkig storstadscowboy. Johan Glans står snällt vid sidan om.

Annons

Det är i mitten av mars och Viaplays svenskamerikanska tv-serie Swedish dicks håller på att ros i hamn. Nio avsnitt av tio är klara – och därmed är en av de mest udda produktionsidéerna i svensk tv-historia snart realiserad.

Gilla Cafe.se på Facebook

– Jag kallar det för Twin Peaks möter Monty Python, med galghumor och svärta, säger Peter Stormare när jag senare samma dag träffar honom i hans loge.

Peter Settman är tv-seriens show-runner och har regisserat fem avsnitt, men själva grundkonceptet kom Peter Stormare på, ihop med Glenn Lund
från det gemensamma LA-baserade produktionsbolaget Viking Brothers. Och som den mest namnkunnige svenske skådespelaren inom amerikansk film och tv med kriminaltema har Stormare en del att hämta inspiration ifrån.

– Jag fick idén från att ha gästspelat i CSI och NCIS. Först tänkte jag mig en satir med två riktigt usla privatdetektiver som säger uppenbara saker vid brotts-platser. Sedan insåg jag att det vore kul om de är från Sverige, så att de skulle kunna använda svenska som hemligt vapen i mötet med amerikaner. Och ”dick” säger man fortfarande här i USA som slanguttryck om detektiv.

Settman ringde: ’vill du vara i Kalifornien mellan januari och mars?’

glans

Skåne dreamin’: Johan Glans på gatorna i Downtown Los Angeles är inte nödvändigtvis en svag syn.

Stormare spelar Ingmar, en före detta stuntman som hankar sig fram som olicensierad privatdetektiv i Downtown LA:s härjade betongdjungel. Men hans tillvaro förändras när han plötsligt träffar den utbrände jetset-dj:n Axel – spelad av Johan Glans – och gemensamt tar duon sig an nya fall.

Den skånske ståuppkomikern säger sig ”inte ha bråttom alls” att avsluta inspelningen av tv-serien, där hans beskrivning skiljer sig från Stormares.

– Jag är världens största Monty Python-fan och ser inte den influensen här.
Det händer väldigt absurda saker i vår
berättelse, men den är grundad i verkligheten, även om realism inte är målet. Den är inte någon riktig parodi.

Glans handplockades till rollen. Det var inte ett svårt val, säger han.

– Settman ringde och frågade: ”Vill du vara i Kalifornien mellan januari och mars och spela deckare med Peter -Stormare?” Det var som en present.

Inför sin roll har Glans dels hämtat inspiration från dj-stereotyper inom till exempel Swedish House Mafia- och Aviciifalangen, dels sett till sitt eget skrå.

– Att vara dj är ju lite som att vara ståuppkomiker. Man reser runt och det är väldigt lätt att bli rotlös. Särskilt när man som Axel har passerat 40, inte har någon familj och är ute och super varje kväll och ligger runt. Han behöver en förändring och har enorma känslomässiga problem.

Att Keanu Reeves och Traci Lords -spelar två biroller i Swedish dicks är naturligtvis något som rejält spetsar till denna svenska hybridproduktion på amerikansk mark. Peter Settman tycks fortfararande vara häpen över bådas medverkan.

– Jag hade möte med några ”suits” på en amerikansk kanal i morse. De sa ”I don’t know how you pulled that off” om Keanu. Men Stormare känner honom, gav honom manuset och så plötsligt kom han där på sin motorcykel.

stormare

Swedish dicks är unikt i svensk tv-historia, men del av ett globaliserat tv-landskap som inrymmer den likaledes Los Angeles-baserade kriminalserien Bosch, producerad av svenske Henrik Bastin, samt svenska skådespelare som Martin Wallström i Mr Robot och Joel Kinnaman i House of cards.

Settman älskar arbetskulturen och det höga tempot i den amerikanska tv–branschen och vill göra fler projekt med samma djärvt transatlantiska grepp.

– Här i USA går man kollektivt igång på att köra från noll till hundra. Allting har varit ett äventyr. Det var länge sedan jag hade så roligt på jobbet.

En kriminaldramareferens till dyker upp när Settman beskriver tv-serien.

Swedish dicks är ingen sitcom där folk slänger ur sig punchlines, men inte heller ett halvtimmesdrama. Den är byggd som en komedi, och nästan som en kärleksförklaring till True detective har den ett övergripande mysterium.

folk

”Ni ska köra, köra fort som fan!” Peter Settman regisserar de svenska detektiverna.

Till denna röda tråd som löper över varje avsnitts separata fall hör Keanu Reeves karaktär Tex, Ingmars före detta stuntpartner. Traci Lords spelar i sin tur Jane – en FBI-agent som är antagonist till de svenska detektiverna.

– Hon är elak och rolig, och får plåga killarna, vilket är fantastiskt kul, säger den 48-åriga kultförklarade skådespelaren när det blir hennes tur.

Lords förflutna som tonårsporr-stjärna får kombinationen av hennes namn och tv-seriens titel att bära på sociala medier-sprängkraft. Det kommer hon själv in på när jag frågar om hennes perspektiv på svensk humor.

– När jag började hashtagga tv-serien på Twitter fick jag förtydliga att det inte var en porrfilm jag medverkade i. För vad låter Swedish dicks som?

Tv-seriens lek med kulturella skillnader mellan svenskar och amerikaner blev tydlig även på plats i inspelningsstudion i downtown LA.

– Vi blev efter ett tag tvungna att byta skyltar för produktionen, eftersom ordet ”dick” i skrift anses vara för vulgärt av många människor i Amerika.

 

Swedish dicks visas på Viaplay och kommer i en andra säsong.

Annons

Dela (51)
TweetaLaddar