Valter Skarsgård gick in i väggen under inspelningen av Börje-serien

Valter Skarsgård porträtterar Börje Salming i tv-serien ”Börje – The Journey of a Legend”. Inspelningen var hektisk, emotionell och tärde på Skarsgårds krafter.

Jesper Johansson | Foto: Viaplay  |  Publicerad 2023-11-17 12:19  |  Lästid: 3 minuter

En av årets största svenska serier är tveklöst Börje – The Journey of a Legend. I huvudrollen ser vi Valter Skarsgård porträttera den norrländska hockeylegendaren genom livet i framför allt Toronto. Och för att klara av rollen som hockeystjärna krävdes det också att Skarsgård tittade över sin skridskoteknik och fysik. Det här tärde på skådisen, minst sagt. Faktum är att det gick så långt att han gick in i den berömda väggen. Och så konstigt är det kanske inte, när man inser vad som krävdes för att ta sig an rollen som en av svensk hockeys största genom tiderna.

”Det började kännas lite i december och januari. Jag var virrig och mådde konstigt. När vi åkte till Kiruna och sedan Mexiko för att filma de sista scenerna kunde jag fly och fokusera igen. Efter det, när jag kom hem, hade jag många fysiska symtom. Yrsel och problem med synen. Jag visste inte vad det var. Jag lämnade blodprov och allt det där. När vi skulle filma i Kiruna pratade jag med maskören som sa att jag troligtvis drabbats av utmattning. ”Minns du vad du har gjort?” Ganska mycket, tänkte jag. 17 timmars jobb om dagen utan att äta mat och sedan träning på det, i tre månader. Det tär. Jag fattade inte riktigt det, för jag har aldrig gjort något sådant här tidigare. För mig var allt nytt och jag försöker fortfarande hantera det. Komma tillbaka på banan lite”, säger Valter Skarsgård i en stor intervju med Café.

Foto: Viaplay

”17 timmars arbete utan mat och sedan träning på det”. Ett ganska så säkert recept för att till slut inte kunna hålla ihop det. Och träningen i sig var heller inte speciellt enkel att hålla på med. Skarsgård förklarar att han själv fick reda på vart hans egna gränser gick:

”Jag lärde mig det, men också att fortsätta förbi det som jag trodde var mina gränser. När vi började träna kunde jag inte göra en squat med 40 kilo på ryggen. Vi slutade på 117 kilo tror jag, även om det inte var den sortens träning jag körde. Jag skulle vara smal, även om det var mycket fokus på benen för hockeyn. Träningen hjälpte mig att hitta den där grejen i mig själv som gör att jag nu kan pressa mig ännu mer än vad jag kan föreställa mig.”

För att göra livet ännu tuffare var Skarsgård tvungen att hålla sig till ett strikt matschema för att träningen verkligen skulle ge resultat. Under en tvåårsperiod åt han samma matlåda: Kyckling och ris.

”Det finns personer som inte kan äta samma mat två dagar i rad. Jag har aldrig haft problem med det. Det är klart att det finns smartare sätt att göra det här än vad jag gjorde. Det här var för att göra det så enkelt som möjligt för mig. Men det fanns en period då jag inte ville höra mikron plinga en enda gång till.”

Foto: Viaplay

När arbetet med TV-serien väl var klar vankades det slutfest i Toronto. Men Valter Skarsgård var inte där. Efter den extremt tuffa perioden med långa arbetsdagar, strikt diet och hård träning hade han fått nog. Så istället för att fira med sina kollegor tog han sig hem till Sverige för att äta mat hos sin syster.

”Jag missade slutfesten i Toronto för att jag hade bokat biljetter så att jag kunde åka raka vägen hem till Eija och äta en pasta som hon gör. Den pastan är den bästa i hela världen. Jag kunde såklart ha bokat om biljetterna, men jag var så slut, hungrig och trött, och hade gått in i väggen, vilket jag inte hade hunnit förstå, men jag bara … jag måste hem … kände jag.”

Börje – The Journey of a Legend” har premiär på Viaplay och TV3 19 november.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-17 12:23