Hoppa till innehåll

10 sätt att snygga till din stil – som i princip är gratis

Tom Cehlin Magnusson

En stiluppgradering behöver inte innebära att handla nya plagg, snarare tvärtom. Genom att ta hand om plagg du redan har kan du höja stilnivån utan att handla. Café har samlat sina bästa stiltips som nästan är gratis.

Så här innan jul finns det inte mycket utrymme för shopping. Decemberlönen går åt till julklappar och nyårsförberedelser, men faktum är att du ändå kan höja stilnivån utan att spräcka spargrisen. Med tio enkla tips kan du uppgradera din garderob och vara förberedd för klädåret 2017.

Här är Cafés bästa stiltips som knappt kostar en krona.

knappar

Byt knappar & dragkedjor
En gammal kavaj eller jacka kan enkelt uppdateras med nya knappar eller dragkedjor. Gör en rock mer militärisk med guldknappar, eller lyxa till en billigare skjorta med pärlemoknappar.

Stjäl plagg från pappa eller släkting
Modevärlden är cyklisk, och det du har skrattat åt på gamla familjefoton är sannolikt det du kommer gräva efter i Beyond Retro-högar om något år. Ett hett tips är därför att fråga en släkting om du får rensa igenom dennes garderob.

De flesta människor är dåliga på att rensa bort gamla plagg, men tenderar att vara ganska lättövertalade att göra sig av med en mockajacka med fransar om du säger att den blivit hipp igen. Smickra rätt släkting så kan du ha gjort ett autentiskt superfynd, helt gratis.

tommy-ton-fall-2015-menswear-street-style-01
Foto: Tommy Ton.

Putsa skorna
En av världens absoluta sanningar verkar vara att det första intrycket av en person avgörs av dennes skor. Huruvida det är helt sant eller inte låter vi vara osagt, men klart är att skorna spelar roll. Och inte bara vilka skor du har, utan i vilket skick de är.

Ett par Vans eller Converse får gärna vara lite slitna, men ett par smutsiga och skamfilade brogues, kängor eller skinnsneakers sänker helhetsintrycket. Ta för vana att putsa upp skorna med jämna mellanrum, även vintertid. Läs vår guide om hur du impregnerar dina skor här.

shutterstock_259847153

Håll dig i form
Du behöver inte se ut som Hulken, men kläder ser helt enkelt lite roligare ut på någon som tar hand om sig. Framför allt på grund av den hållning och energi som tenderar att medfölja någorlunda regelbunden träning.

Lär dig sy
Faktum är att sakerna du lärde dig på mellanstadiets syslöjdslektioner kan vara ganska händiga att kunna, om en knapp skulle lossna på skjortan, eller om du upptäcker en maska på din stickade tröja.

…eller skaffa dig en skräddare du litar på
Men okej, de flesta av oss har inte kvar färdigheterna som gav oss våra symaskinskörkort som mellanstadieelev. Istället bör du ta reda på vart närmsta duktiga skräddare ligger. Att ha en skräddare man litar på är perfekt när snabba ändringar behövs, eller när man är osäker på hur man vill att ett plagg ska sitta.

Byt snören på skorna
Ett snabbt sätt att få ett par trötta skor att se fräscha ut igen är helt enkelt genom att byta ut skosnörena. Antingen uppdaterar du snörena du redan har, eller satsar på en annan färg eller tjocklek.

mrporterfrayed
Foto: George Elder/Mr Porter.

Klipp av byxorna
Det nuvarande byxmodet är betydligt kortare än det var för några år sedan. Ett snyggt stiltips för den som inte orkar korta sina byxor hos skräddaren är att helt enkelt klippa av exempelvis ett par jeans längst ned. Använd sedan saxen för att anpassa hur fransiga du vill att ändarna ska vara. Läs mer om hur du gör på Mr Porter.

Rensa i din garderob
En utrensad garderob gör underverk för både din klädstil och ditt sinnestillstånd. De flesta av oss mår inte bra av att ha för mycket prylar som inte används, och som dessutom skulle kunna göra någon annan lycklig.

Rensa med jämna mellanrum ur garderoben, antagligen kan du få några plagg sålda. Eller så ger du bara bort lite kläder: dels hjälper det dig att fokusera på de plagg du verkligen gillar, och dels kanske du hittar gamla fynd du glömt bort. Ett tips vid en utrensning är att bara behålla plagg som du är säker på att du kommer använda, och som du kan matcha till minst två andra plagg.

Följ Café
Sist men inte minst, följ Café där vi dagligen kommer med både modenyheter och stiltips. Dels på hemsidan och på våra bloggar, men också på Facebook och på Instagram under namnet @cafestil.

cafeinsta

Fler stiltips från Café!

Så tar du hand om dina vinterskor i mocka, läder, textil och syntet

Årets designer: 5 bästa stiltipsen just nu

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.