Tagga en vän som taggar sina vänner som galna människor

"Tagga en vän som måste ge dig en kanelbulle", "Tagga en vän som måste swisha dig 100 kronor"... Nej – tagga en vän som sysslar med sådant vansinne och säg åt dem att upphöra med det genast!

Joel Linde  |  Publicerad 2018-03-28 10:34  |  Lästid: 2 minuter

Det har skett mycket som förändrat vår vardag under de senaste 10 åren, och 2011 var ett av de mest världsomvälvande åren på länge. Men vi pratar inte om jordbävningen utanför Japans kust som ledde till en härdsmälta; vi pratar inte heller om revolutionen som spred sig i Mellanöstern, eller att Bin Laden och Khadaffi (Gaddafi?) dödades. Vi pratar om att Facebook införde möjligheten att tagga in vänner i poster, och därmed skapade embryot till ett monster som nu vuxit sig tillräckligt stort för att kväva all mänsklig intelligens.

De första tecknen var när meme-bilder som denna började spridas. En uttrycksfull bild tillsammans med en uppmaning om att tagga en vän som man tycker påminner om något i bilden. Så här långt kunde vi dock inte skönja någon fara för mänskligheten: internhumor är trots allt något internt, smaken är som baken och så vidare.

Men funktionen som Facebook lanserade 2011 har nu genomgått en vidrig mutation. Meme-trenden parade sig med din störigaste klasskamrat på mellanstadiet – som snodde dina samlarbilder och sa åt dig att käka jord för att få tillbaka dem – och ut kom den vanskapta, vidriga och fullkomligt livsfarliga “tagga en vän som måste x”-trenden.

“Tagga en vän som måste x”-trenden födde Facebooksidor vars enda funktion var att mata den hypnotiserade massan med bilder som man kunde tagga sina vänner i – och de fick hundratusentals följare. Behovet att låta Facebooksidor diktera vad folk skulle säga till sina vänner var uppenbarligen större än befarat.

Trenden har nu tagit formen av ett svart hål där humor och kritiskt tänkande slukas. Den har nu vuxit sig så stor och mäktig att det är helt ovidkommande vad som sägs – tusentals människor spelar med varje gång din forne klasskamrats motbjudande Facebook-monster uppmanar till något.

Slumpmässiga summor ska ges bort till slumpmässigt utvalda personer; slumpmässiga sötsaker ska köpas till personer som har namn på en viss bokstav, och ingen verkar inse vad det faktiskt är som händer.

För det som händer är att din jobbigaste klasskamrat från mellanstadiet har manipulerat hela Facebook och snart kommer tvinga oss alla att käka jord.

Det måste få ett slut!

Du gillar nog även:

16 trender på Instagram du måste ha vuxit ifrån nu

9 saker alla par måste sluta med i sociala medier

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar