Hoppa till innehåll

Ted Bundy: Ondskans (väldigt) många ansikten

Ted Bundy med mustasch, Ted Bundy med polisonger och en yvig Ted Bundy i rättssalen.

Netflix dokumentär om seriemördaren Ted Bundy är årets true crime-dokumentär hittills. Men hur kunde den karismatiska massmördaren komma undan med sina brott? Café djupdyker i Ted Bundys många kameleontansikten.

Netflix dokumentär om Ted Bundy – en av USA:s mest notoriska seriemördare – har varit veckans hetaste tv-seriepotatis. I den fyra avsnitt långa dokumentären Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes berättas historien om den stiliga juridikstudenten och fullblodssociopaten Ted Bundy, som mördade och våldtog över 30 kvinnor I USA mellan åren 1973-1978 . Dokumentärberättelsen förs framåt med hjälp av över 100 timmar inspelade Ted Bundy-intervjuer som gjordes av journalisterna Hugh Aynesworth och Stephen Michaud genom Bundys fängslade år innan han slutligen avrättades 1989.

De inspelade banden är så pass starka att Netflix gick ut med en varning att inte kolla på dokumentären ensam. Och även om det handlar om ett PR-trick (well, det funkar uppenbarligen toppen) är känslan dokumentären igenom isande. Det ÄR, åtminstone ganska, läskigt att höra Bundy återge detaljer om sina brutala brott i tredje person (att få honom att prata om morden i tredje person var det enda sättet journalisterna genom Bundy kunde närma sig morden).

I dokumentären porträtteras seriemördaren och mediefenomenet Theodore Bundy som vältalig, karismatisk och snygg – men också som den vidriga ”skithögen” han också var.

Bundys karisma och, ibland, avigt kontrastrika sätt att leda sitt eget försvar i de rättegångar han var inblandad i verkar definitivt ha satt avtryck på dokumentärtittarna. Twitter har de senaste dagarna förvandlats till en diskussion om Bundys utseende – är han snygg eller inte? – vilket har fått Netflix att twitter-agera.

Men bland tweetsen om Bundys tilltalande yttre ställer sig även twittrare undrande hur Ted Bundy lyckades rymma från fängelset i Colorado i slutet av 1977 och under sin flykt begå ytterligare brott mord, däribland en serie av mord i Tallahassee, Florida innan han – två månader senare – slutligen greps i Pensacola, Florida. En anledning till Bundys ”lyckade” flyktmånader stavas kameleontutseende. Tittar du på Bundys många olika skepnader är det svårt att se att den polisongsbeprydda mannen är densamma som den spensliga mustaschditon. Café har samlat bilder på Ted Bundys många utseenden under åren: en sorts lågupplöst lookbook över en av USA:s värsta seriemördare genom tiderna.

Här är seriemördaren Ted Bundys alla kameleontansikten

Barnet Bundy

Seriemördaren Ted Bundy som barn.

Även om Ted Bundys uppväxt och familjeträd var stökigt fanns det inget som tydde på att det, på bilden, välmående barnet hade sån fullständig ondska i sig.

Tonåringen Bundy

Seriemördaren Ted Bundy som tonåring.

Average high school Joe, Ted Bundy.

Klassisk Bundy

Seriemördaren Ted Bundy svär eden inför domstol.

Renrakad med kort och hyfsat intetsägande frisyr. Bilden på Bundy när han svär eden i domstol är en av de mest spridda bilderna på honom.

Polisong-Bundy

Seriemördaren Ted Bundy med polisonger.

Det här är det första mugshotet på Bundy som togs i Utah 1975. En Bundy som börjat experimentera med sitt utseende och här anammar den klassiska Formel 1-frisyren på 70-talet, främst förkroppsligad av F1-mästarna Ronnie Peterson och Emerson Fittipaldi under samma tid.

Hyfsat välvårdad och prydlig Bundy

Mugshot på seriemördaren Ted Bundy.

Lika snabbt som Formel 1-polisongerna gjorde entré – lika snabbt var de borta. Här är Bundy tillbaka i sitt renrakade jag med tillhörande hyfsat intetsägande frisyr. Också 1975.

Mustaschbeprydd Bundy

Seriemördaren Ted Bundy i mustasch.

Förvandlad till oigenkännlighet med hjälp av en frikostig mustasch greps Bundy efter mer än två månader på flykt i Pensacola, Florida, i början av 1978.

Väderbiten Bundy

Seriemördaren Ted Bundy efterlyst-poster.

Det ikoniska (om man nu får säga så om en seriemördare) fotot som FBI delade till allmänheten på den efterlyste mördaren.

Rättegångs-Bundy

Seriemördaren Ted Bundy som advokat när han försvarar sig själv i sina egna rättegångar.

Den maniske försvarsadvokaten (ja, han försvarade ofta sig själv i sina rättegångar) Ted Bundy var alltid välgroomad och kavajklädd.

Fången Bundy

Seriemördaren Ted Bundy i fångdräkt.

Lika befogad som fångdräkten är, lika väl klär den honom stilmässigt.

En man av folket-Bundy

Seriemördaren Ted Bundy ler.

Bundy försökte ofta att se normal och proper ut i andras närvaro. Han lyckades upprätthålla ett snyggt yttre och betraktades, som sagt, av många som karismatisk – långtifrån den ondskefulla mördaren han egentligen var.

BONUS! ”Diagnostic” Bundy och ”det var inte jag!”-Bundy

Seriemördaren Ted Bundy med en t-shirt med trycket ”Diagnostic”.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.