Hoppa till innehåll

Emil Persson listar sina fem favoritavsnitt av Fördomspodden

Jonas Terning

Mer än 40 avsnitt har spelats in med kända svenskar, men några av mötena sticker ut lite extra. Vi bad Emil Persson lista sina egna favoritintervjuer.

Podcasten Fördomspodden som ges ut av Café och leds av Emil Persson är inget annat än en succé. Tidigare i höstas utsågs Emil till Årets Journalist 2017 – för sina texter och sitt berättande, men även till stor del för podcasten som nu nått en bra bit över tre miljoner lyssningar totalt.

Emil, hur kom du på idén till Fördomspodden?

– Jag skulle intervjua bokaktuelle Erik Niva för kanske femte gången i mitt liv och kände att jag fan inte orkade prata mer om fotbollen som samhällsfenomen, utan ville göra något helt annat. Då började jag fundera kring Nivas närmast övertydliga personlighet, att han angränsar till karikatyr, och insåg att jag, för all del hybrisartat, trodde mig ha hela hans existens figured out. Det känns som att han är född sent på året, det känns som att han hatar grodregnet i Magnolia, det känns som att han bar en exceptionellt bylsig kostym på studenten. Där föddes nog själva intervjumallen. Samtidigt hade det på redaktionen länge pratats om att Café ”borde ha en podcast” och det framstod som rätt självklart att det lite konfrontativa fördomsformatet skulle bli ännu mer kittlande om man fick ta del av gästens reaktioner i ljud.

Här är Emils fem favoritavsnitt av Fördomspodden:

#3 Vet Thorsten Flinck vem Steve Jobs är?

– Formatets humoristiska approach, i kombination med Thorstens Dramatenska gravallvar, fick samtalet att hot shot-skikta sig på ett underhållande sätt. Tar för övrigt kulor för honom.

Exempel på fördom: ”Om det bjuds beställer du alltid det dyraste på menyn.”

#22 Rapar Miriam Bryant bland folk?

– Kanske bäst energi i Sverige.

Exempel på fördom: ”Du har åkt Highway 1 i Kalifornien och i samma sekund som du hade åkt Highway 1 i Kalifornien blev du också en person som berättar för alla andra att det är väldigt viktigt att åka från San Francisco och söderut – inte tvärtom – så att man hela tiden är närmast havet.”

#40 Betraktar David Lagercrantz kvinnokroppen som ett mirakel?

– Sveriges roligaste man utan att veta om det.

Exempel på fördom: ”Ett finger i stjärten under samlag piggar upp.”

#10 Använder Ebba Busch Thor sovmask?

– Den första partiledaren som ställde upp, vilket kändes högtidligt på något jävla sätt. I sammanhanget dessutom briljant bjussig.

Exempel på fördom: ”Det finns ett fotografi på dig där du står och ler med en
pytonorm virad runt halsen.”

#18 Har Glenn Hysén däckat på Camp Sweden?

– Ett av de märkligaste samtalen i mitt liv.

Exempel på fördom: ”Du har aldrig problematiserat att glassen heter Nogger.”

Följ Fördomspodden på Facebook för att inte missa nästa avsnitt!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.