Skip to content

Timbuktu gör musik för kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld

Olle Arnell

Timbuktu medverkar i kampanj till hjälp för afrikanska kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. Jason är gästartist på fyra låtar på en ny EP som producerats tillsammans med kvinnor som vårdats på Panzisjukhuset i Kongo.

timbuktu-pmu

I ett samarbete med biståndsorganisationen PMU har Timbuktu rest ner till Demokratiska Republiken Kongo och träffat kvinnor som blivit utsatta för sexuellt våld. Under den vecka han spenderade i Kongo besökte han Panzisjukhuset och träffade kvinnorna, där de tillsammans spelade in en kampanjfilm och skrev låtar om framtidstro.

– Jag blev våldtagen av en granne och blev gravid, berättar en av kvinnorna i filmen.

För Timbuktu har musiken alltid fått honom att drömma och genom det här projektet vill han bidra på det sätt han kan.

– Musiken är ett viktigt terapiredskap som hjälper kvinnorna att våga drömma igen, säger Timbuktu.

De har skrivit texterna och spelat in låtarna tillsammans för kampanjen som går under namnet “Mod att drömma nya drömmar” och som samlar in pengar till sjukhusets verksamhet.

Utifrån Timbuktus besök producerades EP:n ”Jag har också en dröm”, som innehåller fyra spår, inklusive “Mon Corps N’est Pas Une Arme” (“Min kropp är inte ett vapen”).

– Flera av de texter som kvinnorna skrev handlade om drömmar och hopp inför framtiden, om att inte tyngas ner av det som hänt tidigare. Jag skriver själv ofta om saker som jag behöver intala mig själv. Det kan vara en uppmaning om att stå på sig, resa sig och vara stark. Men det ger ju en helt annan dimension när en 16-årig tjej, som överlevt sexuellt våld och blivit gravid, pratar om att överleva och vara stark, säger Jason Diakité.

timbuktu-valdtagna-kvinnor

PMU har varit med och byggt upp Panzisjukhuset och har i många år lett arbetet med att förse överlevarna av sexuellt våld med vård. Detta var Jasons andra resa till Kongo tillsammans med PMU.

– De absolut starkaste möten jag haft med människor har jag haft med överlevarna av sexuellt våld i DR Kongo. Jag samarbetar med PMU på grund av att de jobbar med Panzisjukhuset och finns det något som jag kan göra och bidra med så vill jag göra det.

Bra av Timbuktu, säger vi! Lyssna på låtarna nedan och sprid gärna artikeln som stöd för de utsatta kvinnorna!

Här kan du se kampanjfilmen från PMU där Timbuktu berättar om projektet.

Musikterapiprogrammet är ett samarbete mellan Make Music Matter och Panzi Foundation. Upphovsrätten för alla texter och musiken innehas av de artister som gett projektet tillstånd att dela och sprida låtarna. Sångerna finns tillgängliga på Soundcloud. Du kan läsa mer om arbetet här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.