Tinder inför nya funktioner för att stoppa catfishing och dejtingfaror

Mobil med stor Tinderlogga.

Make dating safe again med en ny panik-knapp, säkerhetscenter och fotoverifiering.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-01-28 13:11  |  Lästid: 2 minuter

Att säga att dejtingappen Tinder tagit världen med storm sedan den lanserades 2012 är nästan en underdrift. Att cirka 27 procent av åldersgruppen 15-25 använde svep-applikationen år 2018 får dig kanske att börja tänka i dystopiska banor. Är det en monopolisering av dejtingmarknaden som sker framför oss utan att vi gör någonting åt det? Är det konstigt att under 20-talet träffa en partner på annat sätt än genom en högerswipe? Är ”tinderella” verkligen ett vedertaget begrepp efter att Emil Berg myntade ordet i sin debutlåt Du swipa höger från 2015?

Frågorna är många och svaren få – och inget annat finns att göra än att böja sig för den prominenta kärleksappen och fortsätta skicka ofta obesvarade superlikes (om du inte börjar träffa folk i verkligheten, men vem vet hur det går till nuförtiden?).

Men snart kommer applikationen att lansera ett par nya funktioner som åtminstone gör Tinder säkrare att använda. Från den 28 januari kommer appens amerikanska användare kunna bruka en panik-knapp som kontaktar myndigheter om något går fel och ett säkerhetscenter där de får tips och tricks för att göra dejtandet så där extra tryggt och bra – typ som att inte ge hemadressen till en matchning.

Användarna kommer nu att kunna lägga till information om dejten till appen Noonlight – en säkerhetsapplikation som släpps av Tinderägarna Match Group och spårar din telefon under hela dejt-tillfället. Så om du ska träffa en potentiell skummis på ett glas sauvignon blanc i stan håller appen stenkoll på dig. Skulle den potentiella skummisen bli olustig och visa sig vara en skummis på riktigt kan du ta upp mobilen och trycka på den tysta panik-knappen – vilket ger polisen din position samt infon du lagt till innan om din dejt. Och bam säger det – så sitter skummisen snart handklovad i baksätet i en piketbil på väg till polisstationen.

Ännu en funktion där du måste verifiera att det faktiskt är du som är på dina Tinderbilder kommer senare under året. Hur du verifierar att du är du? Genom att ta ett par selfies, såklart. Målet med detta är att skära ned på fenomenet ”catfishing”, vilket är när du utger dig vara en annan person än dig själv.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-01-28 13:11