Sveriges största sommarklubb ställer nya krav på besökarna

Människorna bakom Trädgården om klubbens värdegrund, hur vi svenskar måste bli bättre på att ha kul och varför de halverar antalet vakter inför årets premiär.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-05-13 13:52  |  Lästid: 3 minuter
Trädgårdens grundare, Jakob Grandin, Marketing & Artist management, Camilla Almqvist Terán och Music & Creative Director, Leo Forssell.

Trädgårdens grundare, Jakob Grandin, Marketing & Artist management, Camilla Almqvist Terán och Music & Creative Director, Leo Forssell.

När Trädgården stänger är sommaren slut. Och vice versa: nu öppnar den omhuldade klubben för året – nu kan en ny sommar börja!

Inför säsongens premiär (i dag, fredag) har klubben gjort en stor förändring. I stället för sexton ordningsvakter kommer det endast att finnas åtta, och utöver det: åtta servicevärdar.

Förändringen är ett steg i att minska gapet mellan besökare och personal, och på så sätt bidra till en mer avslappnad och trevligare stämning, förklarar Jakob Grandin, Camilla Almqvist Terán och Leo Forssell, grundare, bokare och kreativa hjärnor bakom klubben.

Jakob: Ordningsvakterna som vi har jobbat med är fantastiska, de behövs för att skapa säkerhet och trygghet och hålla koll på våra alkohollagar. Men vi vill jobba med att få en ny auktoriserad part som kan jobba mer avslappnat och med service, som inte har uniformen som avgränsar mellan två olika människor.

Vad hoppas ni uppnå med den här förändringen?

Leo: Jag hoppas att folk vågar samtala och fråga mer, att distansen mellan vakter, servicevärdar och gäster blir kortare.

Trädgården har inför premiären också gått ut med en lista över värdegrunder som de vill att besökarna har i åtanke innan de besöker Trädgården.

  • Håll dig långt borta från rasism, sexism och allmänna odrägligheter.
  • Intressera dig för vad som händer på platsen. Fråga om musiken du hör, konsten du ser eller människorna du möter innan du dömer dem.
  • Gör dagen eller kvällen till något speciellt. Våga bjuda in ett annat sällskap till er kväll.
  • Våga gå ut själv och framförallt våga vara dig själv.
  • Tänk på att Trädgården är en plats för möten. Möt folk på det viset du själv vill bli bemött.
  • Prata med personalen, de vet oftast en väldig massa saker.
  • Ta hand om varandra.

Läs också: 13 snabba frågor till Trädgårdens grundare inför premiären

Jakob: Vi vill att man ska tänka till lite innan man kommer hit. När vi pratade igenom det här kändes det självklart. Specifikt som man, eller som män i grupp, att man tänker till lite och ser att problematiken redan finns där innan. Om man är tio grabbar och vet att man kommer ta mycket plats, så vill vi att man tänker till så att ingen känner sig obekväm. Och det gäller inte bara här inne.

Camilla: Samhället ser ut så och då borde klubben också spegla det.

Är det på förekommen anledning?

Jakob: Trädgården blir folkligare och det kommer många tillresta, förstagångsbesökare, folk som inte riktigt vet vad Trädgården står för, och då är det viktigt att vi står upp för det och markerar det. För att de beteendena som gör Trädgården till vad det är ska få lyftas fram. Grunden är att vi vill att våra besökare ska känna att man kan ta sig an Trädgården på precis det sättet som man vill, att det ska vara samma uttrycksfrihets-zon som vi känner.

Vilken är er största utmaning?

Jakob: Jag tror att vår största konkurrent är besökarna själva, att vi mattar ut alla typer av klubbar genom att komma dit helt blank och utan viljan att ta in det som kommer. Och då kommer vi aldrig få någon bas eller syra i det, utan bara någon form av neutralsegment av åskådare. Och det vill man inte ha, man vill ha ett deltagande. Ska du gå ut på klubb måste du våga möta det du aldrig kommer kunna hitta någon annanstans. Och tar vi till oss det, då kommer vi nog sköljas över tror jag.

Vad vill ni se mer av på Sveriges klubbscen?

Jakob: Vi skulle kunna ha stora, magnifika jätteklubbar, och en ordentlig underground-scen, men vi har stöpt det i regler och normer vilket gör att det finns en otroligt magisk svartklubbsscen som vi skulle behöva neutralisera också. Vi skulle behöva komma längre på uttrycksfrihetskartan, och öppna upp för det, för att acceptera att vi är en europeisk huvudstad.

Leo: Jag tror att folk tycker det är viktigare nu än förut att man går till ett sammanhang, man vill inte ”bara” gå till en klubb.

Jakob: Vi är väldigt duktiga på att romantisera det som händer i resten av världen – att det här ska kännas New York eller Ibiza. Men jag tycker man ska stå för sina egna värderingar och bygga fram ett koncept som är något annat.

Trädgården öppnar idag, fredag 13 maj klockan 17!

Läs också: 13 snabba frågor till Trädgårdens grundare inför premiären

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-05-13 14:25