Träna som Bear Grylls – en stor jävla sten är allt du behöver

Äventyraren visar att inga ursäkter eller hinder finns för att kunna träna riktigt hårt.

Jonas Fiskáare  |  Publicerad 2021-01-22 13:04  |  Lästid: 2 minuter

Styrketräning utanför gymmet kan vara svårt och ställer höga krav på ens kreativitet. Under det senaste året har därför träningsexperter ägnat merparten av sin vakna tid till att försöka lösa upp den gordiska knuten – hur man på bästa sätt ska träna när man inte har tillgång till ett vanligt gym. Något som resulterat i mängder av YouTube-videos där superrippade instruktörer står i bar överkropp och predikar om hur man minsann kan nå samma effektiva resultat genom att träna utomhus eller hemma, utan skivstänger och hantlar. En utveckling som fått många träningsfantaster att omvärdera om de överhuvudtaget kommer att sätta sin fot på ett gym igen.

För de som känner sig färdiga med gymmet eller som bara törstar efter mer träningsinspiration, har äventyraren Bear Grylls satt upp ett ett skräddarsytt pass som han kallar ”Wilderness Workout”. Ett pass där man tränar hela kroppen på under 30 minuter och som kan göras var som helst, med fördel ute i vildmarken. Det enda redskapet som krävs är den egna kroppen och föga oväntat när Bear Grylls styr spakarna — en stor jävla stenbumling.

Hela träningspasset där Grylls själv demonstrerar övningarna, finns att se på YouTube. Upplägget är simpelt: man gör 10 olika övningar efter varandra vilket utgör ett så kallat block. Varje övning görs i 20 sekunder följt av 10 sekunder vila innan man går vidare till nästa övning. Efter första blocket (när fem minuter gått) följer 90 sekunder välförtjänt vila innan man upprepar alla övningar igen. Totalt består passet av fyra block.

Passet i sin helhet

Det här behöver du:

 • Någonting stadigt att hänga i (exempelvis ett träd)
 • En stor sten (ca 25 kg)
 • Din egen kropp och en stor portion vilja

Övingarna (i turordning)

 1. Squat jumps med sten
 2. Pulls ups i ett träd
 3. Armhävningar, alternerande med ena handen på stenen
 4. Benlyft hängandes från ett träd
 5. Tyngdlyft (lyft stenen knäböjandes ovanför huvudet i en och samma rörelse)
 6. Dips
 7. Mountain climbers
 8. Russian twist med sten
 9. Farmer squats med sten
 10. Bicycle crunches

En helkörare som garanterat kommer att få svetten att rinna och få upp ditt flås rejält.

”Det ska vara jobbigt. Om det inte är det så kör du inte tillräckligt hårt, tillräckligt snabbt eller tillräckligt tungt”, säger Grylls i videon.

Så om du av en händelse skulle ramla över några stora stenbumlingar kan det ju värt att testa Bear Grylls stenbumlingspass. För mer inspiration och alternativa övningar, se videon nedan.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2021-01-22 13:07