Påsken är mer än bara sill, snaps och godis. Det är också ett gyllene tillfälle att överraska gästerna med något helt annat – som en modern whiskybaserad cocktail. Här kommer recept på tre drinkar att imponera med under påskhelgen.
The Bull & Pear

”En frisk och fluffig cocktail där Monkey Shoulder får sällskap av päronlikör, apelsinlikör och citron med söt maräng på toppen som bränns av för en karamelliserad finish. Det är vårkänsla i varje lager.”
/Meric Can Özsirin, bartender på Bull & Bear i Stockholm.
Du behöver:
- 4 cl Monkey Shoulder
- 1 cl Xanté
- 1 cl Cointreau
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
Gör så här:
Skaka med is och sila upp i kylt cocktail- eller coupeglas. Häll maräng på toppen och bränn av med brännare för lätt karamellisering.
Marängen görs genom att vispa 3 cl äggvita med 3 cl socker till ett tjockt vitt skum.
Pickadollen

”En kraftfull liten rackare som kombinerar Monkey Shoulders djup med sötma från Likör 43, nybryggd espresso och ett par stänk apelsinbitter som adderar den där oväntade, vuxna touchen. Tänk dessert – med skärpa.”
/Joakim Dahse, bartender på Mello Yello i Malmö.
Du behöver:
- 3 cl Monkey Shoulder
- 2 cl Likör 43
- 4 cl espressokaffe
- 2 stänk apelsinbitter
Gör så här:
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett kylt cocktail- eller coupeglas.
Avis De Saltu

”En botanisk, bärig och lätt bitter cocktail där Monkey Shoulder möter Campari och lingonlikör. Syrade lingon ger syra och bett, medan en hemgjord croissant-orgeat med tranbär sätter tonen för något som är både komplext och helt oemotståndligt. Lite krångligare att göra men väl värd besväret!”
Jacob Kåreda, bartender på MJ:s i Malmö.
Du behöver:
- 4 cl Monkey Shoulder
- 1 cl Campari
- 1 cl Lingonlikör
- 3 cl Croissant Orgeat (se nedan)
- 3 cl Lingon Cordial (se nedan)
- 2 cl Tranbärjuice
Gör så här:
Skaka alla ingredienser med is och sila upp i ett cocktailglas.
Lingon Cordial
- 5000 g Frysta lingon
- 3000 g Socker
- 1000 g Vatten
- 270 g citronsyra
Dela upp ingredienserna i 3-4 partier och mixa dessa tills det blir en slät och fin syrup. Sila sedan genom en finmaskig sil och silduk.
Croissant Orgeat
- 550 g Croissant
- 1100 g Vatten
- 1100 g Socker
- 150 g Falernum
Rosta croissanter i en stekpanna tills gyllenbruna. Häll sedan ner dessa i en thermomixer med socker, vatten & falernum. Mixa på 50 grader i ca 5-6 minuter därefter silas syrupen genom en finmaskig sil.