För femte året i rad utsågs på Stellagalan några av gastronomisveriges mest innovativa kvinnor. Under årets gala, vars syfte är att bidra till en mer jämställd bransch, utsågs smaksäkra Denise Sjöberg till Årets Bartender.
Denise är barchef på Bar Brahe i Stockholm och med sina 21 år i branschen bjuder hon nu på tre tips för den som vill bli en mer lekfull hemmabartender, men även en Margarita med en twist – detta eftersom den klassiska drinken i år firar 75 år.
Tre enkla tips för godare drinkar:
1.
Trots att många spritsorter är gjorda att bära en viss smak finns det ingen anledning att inte smaksätta dem ytterligare. Testa att addera nya kryddor och smaksättare för att sedan låta spriten dra någon timma eller två innan du blandar dina drinkar. Nu öppnas en helt ny värld med oändliga möjligheter!
2.
Ta vara på dina varor och rester! När du pressar citrus för drinkar, se till att skala dem innan och låt skalen dra med socker. Oljorna dras ut och du får nu en jättegott smaksatt sockerlag när du blandar den med vatten. Eller varför inte fermentera ananasskal för att skapa en tepache?
3.
Älskar du Old Fashioned eller en Dry Martini före maten? Blanda ihop ditt favoritrecept på en hel flaska bassprit, vattna ut den med 10%, buteljera hela drinken och lägg in den i frysen. En perfekt cocktail när andan faller på, tar bara några sekunder att servera och smakar likadant varje gång.
Så blandar du Denise Sjöbergs jubileumsmargarita
Du behöver:
20 ml Cointreau
30 ml tequila blanco
50 ml tepache
20 ml vassle
10 ml lime
20 ml bubbelvatten
2 dash saltlösning (10%)
2 dash jalapeño-tinktur
Gör så här:
1. Blanda ihop alla ingredienser utom bubbelvatten i en shaker och skaka väl tillsammans med is.
2. Häll upp i ett glas.
3. Toppen upp med bubbelvatten, en iskub och njut!