Hoppa till innehåll

Så blandar du vinnardrinkarna i Sveriges bästa Gin & Tonic 2023

Två vinnande drinkarna i tävlingen Sveriges bästa gin & tonic 2023.
Joakim Almén

Får det lov att vara en rababertung prisvinnande Gin & Tonic som fredagsdrink?

Varje år arrangeras en tävling för att kora den bästa varianten av svenskens favorigrogg, Gin & Tonic. I år avgjordes tävlingen ”Sveriges bästa Gin & Tonic” på trendiga Asian Post Office i Stockholm.

Sex förkvalificerade finalister gjorde sin egen variant på den ginbaserade groggen inför en jury beståendes av dryckesprofilerna David Kringlund och Rebecca Brage, samt Nöjesguidens alltid lika trevlige chefredaktör Pelle Tamleht. Det tävlades precis som i tidigare upplagor av tävlingen i två olika kategorier, professionella bartenders och hemmamixare.

Eftersom avsändaren bakom tävlingen är Schweppes (det finns också andra tonicmärken) är ett av kraven att drinkarna ska blandas på tonic från Schweppes.

Och vinnarna är … Albin Malmberg, till vardags bartender på Terassen Gröna Lund, med sin rabarbertunga G&T Rhubarb Rhapsody och Mirell Ekroot från Malmö som segrade i kategorin hemmamixare med den bäriga G&T:n ”Ginger, Will you berry me? GT”.

Nedan hittar du båda vinnarrecepten.

Rhubarb Rhapsody

Sveriges bästa Gin & Tonic 2023 i kategorin professionella bartenders

Du behöver:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar*
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar
Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Gör så här:

Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag*. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

*Rabarbersockerlag Ingredienser
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Gör så här:

Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.

*Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar

1 dl Hendricks Gin Flora Adora gin
1 msk timutpeppar

Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.

Recept: ”Ginger, Will you berry me? GT”

Sveriges bästa Gin & Tonic 2023 i kategorin hemmamixare

Du behöver:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime 1 cl lag av picklad rosa ingefära*
1 cl sirap från maraschinokörsbär
2 cl citronjuice
4 cl Roku Gin
Flingor av havssalt efter smak
Garnering: 1 marachinokörsbär, 1 kvist thaibasilika

Gör så här:

Placera större krossade isbitar i ditt glas ihop med en bit ingefära. Häll körsbärssirap, gin, salt, lag från picklad ingefära och citronjuice i glaset. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

*Picklad rosa ingefära Ingredienser:
200g ingefära, skalad och hyvlad 1 dl socker
1 dl risvinäger
5 dl vatten
2 nypor salt
2 cm rödbeta

Gör så här:

Koka upp vattnet. Lägg i ingefära och låt koka upp igen. Låt ingefäran sjuda på låg värme i två minuter. Rinn av vattnet och placera ingefäran i en ren glasburk. Koka upp vinäger, salt och socker, ta av när sockret smält. Häll lagen över ingefäran och förvara kylt. Redo att använda efter 3 timmar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.