Hoppa till innehåll

Trendiga hockeyfrillan är här för att stanna – så bär du upp kultfrisyren med stil

Hockeyfrilla 2020
Jonas Fiskáare

Jodå, hockeyfrillan är här för att stanna. 2020 års hockeyfrilla är dock en mer sofistikerad variant av 80- och 90-talets dito, menar Johan Hellström på Björn Axén.

Få stiluttryck är mer synonyma med ett visst årtionde än just hockeyfrillan. Frisyren, som på engelska kallas”mullet”, är sprungen ur 70-talet med David Bowie och hans Ziggy Stardust-period som dess absoluta frontfigur. Fast det var först under 80-talet som den på riktigt fick fäste som en trendsymbol. Då bars frillan av en drös välkända namn, som till exempel Mel Gibson, Billy Ray Cyrus, Michael Bolton och såklart hockeyspelaren Jaromir Jagr.

David Bowie var som ofta en tidig trendsättare. Foto: Getty

Många trodde nog att 80-talsfenomenet också skulle förbli just det. Men, efter att ha varit undangömd i flera decennier har nu den säregna frisyren som kännetecknas av kort lugg och långt hår i nacken fått en revival under det senaste året.

Ett axplock av ikoniska 80- och 90-talsmullets. Foto: Getty

Pop-idolen Billie Eilish är en av kändisarna som hakat på trenden, då hon så tidigt som i fjol visade upp en variant av den kultförklarade frisyren. Och i år har en annan popstjärna, Miley Cyrus, seglat fram som ett av de starkaste lysande ansiktena utåt för den ”upphottade hockeyfrillan”. Fast mest uppmärksammad för sina 80-tals inspirerade kalufs måste ändå vara den skandalomsusade och excentriske Netflix-dokumentärmannen Joe Exotic, från vårens stora streamingsnackis Tiger King.

Joe Exotic med en tiger.

Även om han ofta kritiseras för sina moraliska oegentligheter, fascineras många av hans skoningslösa hardcorefrilla, med den blonderade luggen och de långa lockarna i nacken. Ja, Joe är obestridligen en av anledningarna till att det åter snackas om hockeyfrillan.

Bara häromdagen diskuterades den uppblossade hårtrenden i Nyhetsmorgon när komikern Marcus Berggren gästade studion. Under den senaste tiden har nämligen Berggrens frilla blivit lite av en snackis, efter att han mitt i direktsändning av Morgonpasset i P3, genomgick en hårresande visuell förvandling.

Resultatet? Se nedan.

https://www.instagram.com/p/CFrFEFChpJR/?utm_source=ig_web_copy_link

Själv är han (när första chocken lagt sig efter att sett sig själv i spegeln) nöjd med resultat och konstaterar att responsen varit god.

– Alla blir glada av min hockeyfrilla, förklarar Berggren i videon.

Fast till en början möttes han av en hel del skepsis från vänner och familj när han berättade om de storartade frisyrplanerna.

– Alla sa ju ärligt men bestämt ”Nej, gör inte det”. Det är ju svårt att berätta för nån att man ska skaffa hockeyfrilla. Det är typ som att säga att man håller på Gais. Tråkiga nyheter liksom, säger han och skrattar.

https://www.instagram.com/p/CEUWuAhJTkY/?utm_source=ig_web_copy_link

Och kanske är det så att hockeyfrillan kräver en bärare som besitter ett visst mått av integritet för ett lyckat resultat.

Oavsett vilket, finns det som alltid när man står i valet och kvalet till att haka på en ny trend, vissa avväganden att göra. Café hörde av sig till Johan Hellström, ägare av hårimperiet Björn Axén, för att få svar på framförallt två saker: Hur man bär upp frisyren på bästa sätt och vilka fällor man ska undvika.

Hur känner du kring trenden med hockyefrillan?

– Alltså grejen är att hockeyfrillan som jag minns den, då var det väldigt kort överhår och väldigt långt hår i nacken. Det var inte så himla sofistikerat kan jag tycka. Den variant vi ser nu har mer längd upptill, och även om den fortfarande har längd och är uppklippt ordentligt i nacken, har den en större textur på ett helt annat sätt. Den är en moderniserad och förfinad variant som inte alls är så extrem som sin förlaga. Hockeyfrillan som vi minns från 80-talet var ju faktiskt väldigt ful.

Om man vill skaffa en modern hockeyfrilla, vad är då det för look man ska eftersträva?

– Googla Miley Cyrus. Där har du en väldigt modern look som är mycket mer sofistikerad. Det här är den nya hockeyfrillan. Och det som jag tycker är så skönt är att idag är frisyrerna androgyna, det här kan lika gärna sitta på en kille som på en tjej.

Miley Cyrus hockeyfrilla är spot on, menar frisyrexperten Johan Hellström.
Foto: Getty

Finns det någon ”no-go-zone” vad gäller hockeyfrillan?

– Ja, det skulle väl vara Michael Bolton då, haha. Han var ju dessutom flint men skulle ändå ha det här långa håret där bak, vilket blev jättemärkligt. Så det var skönt när han klippte av det. Men annars vet jag inte… Vad jag tycker är skönt idag är att det inte finns några tabun. Man kan ta ut svängarna sen ser vi tendenser, nu är det väldigt välvårdat till exempel. Och det har vi sett, inte minst under corona, att frisyrer ska vara hållbara.

Så den här trenden kan hålla långt framöver?

– Ja! Definitivt.

Michael Boltons frilla – ett avskräckande exempel. Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.