Hoppa till innehåll

Svenskens foto-uppfinning blev internationell succé

Joel Linde

Här är uppfinningen som alla fotografer kommer vilja ha!

Jonas Lundin hade ett problem som han tänkte att han kunde lösa genom att kombinera sin kärlek för uppfinningar och fotografi.

När han fotograferade exempelvis bröllop kände han att det var praktiskt taget omöjligt att byta objektiv av rädsla att missa något. Andra gånger undvek han att byta eftersom det helt enkelt tog för lång tid.

Och efter maskinteknikstudier i Lund hade han all kunskap han behövde för att utveckla en lösning på det problemet. I stället för att plocka fram väskan för ett tidskrävande objektivbyte ska hans produkt TriLens göra det snabbt och enkelt att byta mellan fyra olika objektiv på bara några sekunder.

I sitt företag Frii Designs tog han fram en prototyp som sedan presenterades på crowdfunding-sidan Kickstarter. Inom ett dygn hade han fått in över en halv miljon kronor – alltså hela den summa han bett om för att kunna utveckla produkten.

Men ordrarna fortsatte att strömma in och nu har företaget fått in 1,2 miljoner. Videon de delade på Facebook har delats över 100 000 gånger och visats över 8 miljoner gånger. Och alla som fotograferat och vet hur omständligt det kan vara att byta objektiv förstår nog varför.

Se videon här.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/friidesigns/videos/1316028078487372/”]

Här kan du läsa mer och beställa din egen TriLens.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.