Hoppa till innehåll

Tv-världens största konspirationsteori kommer snurra upp dig på läktaren

Utspelar sig Breaking Bad i samma universum som That 70’s Show, MASH och Beverly Hills? Det hävdar en otippat stark teori. Och som om det inte vore nog befinner sig detta universum i huvudet på en autistisk pojke. Cafés Jonas Strandberg har ramlat ner i maskhålet som är Tommy Westphall-hypotesen.

För att reda ut den här teorin behöver vi börja i St Elsewhere – en ganska populär sjukhusserie som sändes mellan 1982 och 1988. En mindre rollfigur här var den unge, autistiske pojken Tommy Westphall, som senare skulle komma att namnge tv-världens mest spridda konspirationsteori. St Elsewhere slutar nämligen med en väldigt tydlig antydan att allt som hänt under seriens sex säsonger bara var Tommys dröm.

Så långt inget jättekonstigt, om än lite billigt. Vi har sett detta i andra exempel, som exempelvis i såporna Dallas och Sunset Beach. Det går dock betydligt djupare än så.

St Elsewhere existerade nämligen inte i ett vakuum, utan det förekom en del crossovers till andra tv-serier. En central figur här är doktor Roxanne Turner, spelad av Alfre Woodard som ursprungligen dök upp i St Elsewhere (som alltså var Tommy Westphalls dröm). År efter att St Elsewhere tagit slut dök Roxanne Turner åter upp i kriminalserien Homicide: Life on the Street.

Roxanne Turner i ”Homicide: Life on the Street”.

Roxanne Turner – en person hopdiktad av Tommy Westphall dyker alltså upp i en helt annan serie. Vilket lätt leder en till att tro att även händelserna i Homicide är Tommys dröm. Så då har vi alltså två serier som eventuellt helt utspelar sig i en autistisk pojkes huvud. Det låter inte som något i närheten av vad som utlovades i ingressen? Tillåt mig då presentera kommisarie John Munch.

John Munch är en polis som först syntes i Homicide, men som sedan dess verkar ha slagit något sorts rekord. Det är nämligen en rollfigur som medverkat i fler tv-serier än någon annan. Fyra gånger har han dykt upp i klassikern Law & Order. En gång förhörde han Fox Mulder i X-Files. Han syns gnällandes i en bar i The Wire. Kanske konstigast av allt så dyker karaktären även upp i kultförklarade humorserien Arrested Development. Detta är bara en handfull av serier där han satt sin fot.

Alla serier ovan har även de ett flertal andra crossovers.

Om vi då accepterar att hela St Elsewhere är en dröm. Då är det lätt att tänka sig att på grund av Roxanne Turners senare medverkan i Homicide är även det en dröm. Vilket i så fall skulle tyda på att alla serier som har en koppling till Homicide är en dröm.

Jag kommer inte gå igenom alla kopplingar som går att baka in i Tommy Westphall-hypotesen, då det skulle sluka för mycket bandbredd. Låt oss dock nöja oss med att hypotesen inkluderar i stort sett alla tv-serier du någonsin hört talas om och dessutom flera filmer. Du hörde helt rätt. Det finns starka tendenser som tyder på att alla tv-serier du följt och älskat – är påhittade.

Det förekommer tyvärr viss kritik mot den här hypotesen. Nejsägarna hävdar surmulet att även om händelserna i just St Elsewhere skulle vara hopfantiserade av Tommy Westphall, betyder det inte att exempelvis Dr Roxanne Turner inte existerar.

Precis som med all forskning av betydelse behöver man vid en opponering kunna försvara sig. Då är det tur att Tommy Westphalls roll i det här bara är en krydda. För även om man väljer att bortse från eller på ett trist sätt kritisera drömmens roll i den här teorin, så kvarstår två obestridliga faktum. Det ena är att St Elsewhere är navet ur vilket alla andra tv-serier härstammar. Det andra är att det är positivt med forskning och mycket fritid.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.