Hoppa till innehåll

Tysk konstnär grundlurar Googles kartfunktion med hjälp av 99 mobiltelefoner

Tysk Konstnär lurar Google med röd vagn
Lukas Nordén

Har den här Berlin-konstnären aningen för mycket fritid?

Under en 1 maj-demonstration i Berlin för tre år sedan insåg den tyske konstnären Simon Weckert att Googles kartfunktion hade registrerat folkvimlet som en trafikstockning i appen. Anledningen? Det finns knappast några sensorer på alla vägar världen över – det är via Googles tjänster i våra mobiltelefoner som informationen om eventuella trafikköer hämtas från.

Den Berlin-baserade konstnären bestämde sig för att sätta en listig plan i verket – att simulera trafikstockning med hjälp av en pytteliten vagn och 99 (!) mobiltelefoner, som han bland annat lånat av vänner och hyrt från affärer. Konstnären promenerade sedan med sin lilla vagn på tomma gator i Berlin i hopp om att vägarna skulle bli röda i appen, vilket är färgen för gator som är hårt trafikerade.

Weckerts experiment funkade, och efter knappt en timmes promenad hade Google ändrat vägarna till röda. Google noterade Weckerts ”hack”, som han själv kallade det, och reagerade överraskande positivt på hans vagnförsedda blåsning.

– Det spelar ingen roll om det görs via en bil, en vagn eller en kamel, vi älskar när Google Kartor används på
kreativa sätt, då det hjälper oss att förbättra funktionen till framtiden, kommenterade en talesperson på Google det hela i en intervju med 9to5google.

Google konstaterar dock att deras kartfunktion kan skilja på fordon som bilar och motorcyklar, men att den än inte besitter kunskapen att kunna upptäcka den typen av ”experiment” som den tyske konstnären utförde.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.