Urbanears släpper svett-tåliga hörlurar i samarbete med Amanda Bergman

Exklusiv intervju med hyllade sångerskan om utmaningen att hoppa hopprep mitt ute i en stekhet öken, och vilken musikers hörlurar hon helst hade ägt.

Tom Cehlin Magnusson  |  Publicerad 2016-05-31 11:16  |  Lästid: 3 minuter

Att hörlurarna du köpt är fyllda av inkapslad svett är kanske inte det vanligaste säljargumentet när du ska köpa ett par nya hörlurar.

Men det är just vad Urbanears gör med sin nya kollektion där man låtit sju färgstarka personer inom mode, sport och musik svettas i varsitt par hörlurar från Urbanears nya kollektion Active.

urbanears

Efter träningspassen har hörlurarna förseglats, signerats och kommer nu att säljas på märkets hemsida. Lurarna kan köpas som samlarobjekt, eller så går de att använda – lurarna är nämligen tvättbara. Intäkterna från försäljningen av de svettiga lurarna kommer sedan att gå till välgörande ändamål.

Ett par av dessa hörlurar är framtagna tillsammans med Amanda Bergman, känd som sångerska i Amason och med en egen hyllad solokarriär. Svettningsprocessen bestod i hennes fall av ett hopprepspass ute i Mojaveöknen i Kalifornien. Café tog en exklusiv pratstund med den albumaktuella sångerskan om musik, träning och vikten av att då och då byta artistnamn.

Amanda
Amanda Bergmans förseglade och signerade hörlurar.

Hur kom det här samarbetet till?

– Jag fick en förfrågan om att spela in en video där jag skulle svettas mitt ute i öknen. Det lät skumt och konstigt och svårt att arrangera på egen hand, så naturligtvis svarade jag ja.

Vem tror du kommer köpa dina lurar?

– Ingen aning, folk med någon slags svettfetisch kanske? Det ska bli spännande att se om de överhuvudtaget blir sålda. Det är en udda idé, men kul!

Vems svettiga hörlurar skulle du vilja äga?

– Spontant tänker jag på Levon Helm, trummisen i The Band. Kanske mest för att jag håller på att lära mig trummor just nu, hans färdigheter kanske överförs om jag skulle ha hans lurar på mig.

Musiken räddade mig från sporten brukar man ju säga, var det så i ditt fall?

– Ja, alltså jag har ju försökt mig på båda två, jag är nog ändå bra på sport för bruksbehov, om man säger så. Lite samma som med min musik, haha. Men de andra där ute i öknen var ju jättesportiga människor, jag undrade hur de hade tänkt när de valde mig. Men jag blev imponerad av mig själv även om det tog fyra dagar innan jag hade återhämtat mig. Det är ju inte varje dag man står mitt ute i öknen och hoppar hopprep.

LimitedSweatEdition_Amanda_Bergman_Wide_Shot

Hur kom det sig att valet föll på hopprepet?

– Egentligen ville jag rida, men det var för krångligt att släpa ut en häst i öknen. Då stod det mellan hopprep och rockring, men det andra är ju ännu mindre en sport än att hoppa hopprep. Men det är liksom de grejer jag är bra på, jag trodde till och med att jag hade uppfunnit rockring som sport när jag var barn.

Vad har du själv helst i lurarna när du tränar?

– Jag har ingen speciell träningsmusik utan lyssnar mest på det jag ändå lyssnar på. Just nu är det en skivan Architect med en skotsk kille som heter C Duncan. Det är ett bra sätt att hålla igång koncentrationen när man är inne i en skrivarperiod, att bara gå runt och lyssna på musik.

Vad gör du när du inte hoppar hopprep i Mojaveöknen, du har precis släppt en ny singel?

– Just nu har jag en liten turnépaus där jag håller på att skriver och spelar in ny musik. Sedan ska jag ut och turnera igen, hela sommaren och in på hösten. Mest ser jag fram emot Way Out West som alltid är en kul spelning, sen har jag en till spelning på gång som också kommer bli extra rolig...

Du har släppt musik under fyra olika namn och även tillsammans med andra konstellationer, i år albumdebuterade du under eget namn och släppte en EP med Amason, i vilken form får vi se din musik nästa gång tror du?

– Jag tror faktiskt att jag håller mig till ordning och reda och kör under mitt egna namn framöver. Men man vet aldrig, jag stänger inte dörren för ett namnbyte, haha.

Det första hörlursparet ur Limited Sweat Edition lanserades den 27 maj på urbanears.com/sweat. Fler hörlurar släpps till försäljning kontinuerligt under veckorna därpå. Kostnaden ligger på 1195 kr och Amanda Bergmans par finns tillgängliga den 8 juni.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-03 10:10