Annons

Det här är den vita strängen i ägget till för

Många äcklas av den lilla vita strängen i ägget, men det är få som vet vad det faktiskt är för något. Faktum är att ju större strängen är desto bättre är ägget att äta.

Joel Linde

Stekta på rostat bröd, stekta med rinnig gula över pyttipanna, kokta och delade med lite kaviar på, äggröra, pocherat…Listan kan göras oändlig.

Ägg är inte bara väldigt gott, det är så klart väldigt nyttigt också. Bland de som inte tycker om ägg är en ganska vanlig anledning att de tycker att de små, vita strängarna som är fästa till gulan är motbjudande.

Annons

Men vad är de för något?

chalaza-string-aggsnodd

Ett vanligt resonemang är att det är något hormonrelaterat och vissa kallar den för navelsträngen, spermie eller tänker att de kan vara början till embryon. Men faktum är att den inte har något med befruktning eller hormoner att göra.

Gilla Cafe.se på Facebook

Strängarna kallas för äggsnoddar (chalaza på engelska) och det finns två av dem i varje ägg. Deras enda funktion är att hålla gulan på plats inuti äggen så att den inte krossas mot skalet. Vissa ser dem som en tecken på mindre fulländade ägg, men det enda äggsnoddarna säger dig är att ägget är färskt.

Ju större och starkare äggsnoddar, desto färskare ägg. Kan du inte se några äggsnoddar alls är ägget förmodligen ganska gammalt.

Snoddarna fäster vid gulan och i hinnan på skalets insida, vilket gör att de ibland kan vara lite kluriga att bli av med när man vill separera gulan från vitan. Den är en form av protein och är precis lika ätbar som allt annat i ägget.

Så, nu vet du det!

Annons

Dela (137)
Tweeta

Annons


Laddar