Skip to content

(K-)pop  i grytan – så lagar du koreansk mat som ett proffs

Koreansk mat
Tom Cehlin Magnusson

Bœuf bourguignon, Bouillabaisse och andra klassiker i all ära – den som vill att höstens långkok ska ha tryck i smakerna får bege sig till andra breddgrader. Följ med kocken Gustav Kyhlberg till Sydkorea och laga landets mullrande, rykande och bubblande grytor.

Recepten är hämtade ur Gustav Kyhlbergs bok ”Koreanska grytor” (Natur & Kultur) som finns ute nu.

Pajeon – salladslökspannkaka

”Jeon är ett samlingsnamn på friterade rätter och är en form av banchan med oändligt stor variation. Ibland får man pajeon som bara är stekt på en sida men jag gillar att steka på den, annars finns risk för att smeten inte blir riktigt klar. Jag gillar att skära upp den i ganska små bitar så att man kan dippa ordentligt. Dela dem som sides eller ät som huvudrätt med lite ris och lite kimchi.”

Recept, 2 pannkakor:

2 dl vetemjöl
2 msk rismjöl
2 msk maizena
½ tsk bakpulver
1 ägg 
1 msk finriven ingefära
1 msk finriven vitlök
1 ½ dl iskallt koreanskt öl
alt annat ljust öl
4 salladslökar
matolja till stekning  

Dippsås:

3 msk ljus soja 
1 dl risvinäger 
2 msk strösocker 
1 msk gochugaru, koreanskt chilipulver

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägget med ingefära och vitlök, tillsätt öl, sikta i den torra blandningen och rör till en smet.

2. Skär salladslöken i längder som passar din stekpanna.

3. Blanda ingredienserna till dipp­såsen.

4. Värm lite olja i en stekpanna på medelvärme, täck bottnen med hälften av smeten och lägg på hälften av salladslöken. Stek i 3–5 minuter, tills pannkakan är gyllene på undersidan. Vänd och stek i ytterligare 2–3 minuter.

5. Lägg på hushållspapper för att torka lite. Stek nästa pannkaka i ytterligare lite olja. Skär eller klipp i bitar och servera med dippsås.


Kimchi jjigae – kimchigryta

Recept, 4–6 personer:

400 g fläsksida utan svål alt. fläskkarré, i ½ cm tjocka skivor 
½ liter hårt fermenterad kimchi, grovskuren 
2 ½ dl kimchispad 
5 msk gochugaru, koreanskt chilipulver 
2 msk gochujang, koreansk chilipasta 
1 msk doenjang, koreansk bönpasta 
1 gul lök, i stora tärningar 
2 vitlöksklyftor, finrivna 
2 msk strösocker
2 tsk salt 
1 liter vatten 
1 pkt (300 g) hård tofu, i grova bitar 
2 salladslökar, finskivade

Gör så här:

1. Lägg fläsksida och samtliga ingredienser förutom vatten, tofu och salladslök tillsammans i en kastrull. Fräs allt tills fläsket börjar släppa lite fett.

2. Tillsätt 1 liter vatten och koka i 15–20 minuter, tills färgen blir mörkare. Rör om då och då.

3. Tillsätt tofu och låt koka i 3 minuter. Smaka av med salt, toppa med salladslök och servera med nykokt rundkornigt ris och gärna banchan (sidorätter).  

Tillagning: Fördela grytan i portionsskålar. Tillsätt tofu, ställ skålarna på spisen och låt koka 3 minuter. Servera bubblande.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.