Annons

Män som åtalas för våldtäkt hävdar att de sov – frias

Våldtäktsmän som hävdar att de begått övergreppen i sömnen kan frias i domstol, men ledande experter riktar skarp kritik mot de friande domarna.

Sofia Börjesson

Foto: Shutterstock


Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

I Ekots granskande reportage raddas fallen upp. En 13-årig flicka blir gravid, men den 50-årige mannen frias för våldtäkt mot barn – hovrätten anser att han kan ha handlat i sömnen. I ett annat fall slår domstolen fast att en våldtäkt har skett, men mannen frias ändå – på grund av att han hävdar att han sov.

Annons

Att männen frias beror på att man inte kan fastslå att de har haft uppsåt, vilket krävs för en fällande dom, skriver Sveriges radio.

Gilla Cafe.se på Facebook

Carlos Schenck, sömnforskare och professor i psykiatri vid University of Minnesota, har forskat på sexuella handlingar i sömnen, så kallad sexsomni. Och han anser att det inte finns något, eller mycket lite, som styrker att männen sov i flera av de 18 domar som Ekot har tagit fram.

I ett av fallen menar han att det inte finns någonting som stämmer överens med riktigt sexsomni.

– Den här personen passar över huvud taget inte i profilen för sexsomni. Det finns inga andra händelser av sexsomni eller andra dokumenterade sömnstörningar, säger Carlos Schenck till Sveriges radio.

I tre andra fall tror han att det snarare har handlat om berusning.

– Det finns inget som ger stöd åt sexsomni men mycket som stödjer att mannen var berusad.

Källa: SR Ekot

Annons

Dela (109)
Tweeta

Annons


Laddar