Därför får du med en extra tygbit när du köper kläder

Vi ringde upp skrädderi A.W Bauer för att ta reda på vad den extra tygbiten EGENTLIGEN är till för.

Joel Linde  |  Publicerad 2016-10-11 13:36  |  Lästid: 2 minuter

När vi köper en skjorta medföljer vanligtvis en extra knapp, och detsamma gäller rockar. Men när vi köper en kostym, och ibland även andra plagg, är det vanligt att en liten tygbit medföljer. Men vad är den till för?

extra tyglapp knapp

I ett flertal artiklar och videor från bland annat Buzzfeed hävdas att tygbiten – tvärt emot vad många tror – är till för att tvätta och på så sätt se hur tyget reagerar med tvättmedel och sköljmedel. Men när man synar artiklarna är det mest spekulationer och obekräftade uppgifter.

Vi ringde upp skrädderiet A.W. Bauer & Co. i Stockholm och frågade skräddarmästaren Martin Ekolin om tygbiten.

– Jag kan tänka sig att om det är ett bomullsplagg så kan man på så sätt se hur det reagerar när man tvättar, men det är inget jag har hört något om, säger han.

– Det brukar vara så att om det skulle bli hål i tyget, om man river upp en reva, så ska man kunna använda den biten. Det kan vara att överdragen nöts eller det blir ett malhål, då kan man konststoppa det.

Konststoppning är en typ av ”osynlig lagning” där man väver ihop trådar från revan eller hålet i plagget, och det är där tygbiten kommer in i bilden, som extra byggmaterial. Alltså inte för att lappa med.

Men det är inte enda användningsområdet. Tyget kan också användas som förstärkning längst ner på byxbenet, som ett slitband, om du har köpt en hel kostym.

klackband
Klackband i olika färger.

– Det beror lite på hur stor tygbiten är. Om man ska använda den som slitband krävs det en lite större bit så det vanligaste är att man syr dit ett klackband. Om man köper en konfektionskostym i rålängd så kan det följa med tyg för att göra slitband av.

Tygbiten följer alltså med för att du ska kunna laga små hål på dina klädesplagg eller kunna förstärka exempelvis byxkanten.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:47