Vargas & Lagola om sitt färska debutalbum – och varför det är så skönt att vara en duo

Vargas och Lagola.

Salem Al Fakir och Vincent Pontare startade duon Vargas & Lagola med tanken att låta musiken tala helt för sig själv. De skulle inte göra varken intervjuer eller livespelningar – men det har ändrats under resans gång. Café träffar Vincent (Vargas) och Salem (Lagola) som är aktuella med debutalbumet ”The Butterfly Effect”.

Lukas Nordén  |  Publicerad 2020-01-31 18:56  |  Lästid: 5 minuter

Salem Al Fakir och Vincent Pontare har under 10-talet dragit sig tillbaka från framgångsrika solokarriärer och i stället valt att arbeta i bakgrunden genom att skriva låtar till andra artister. Under åren har de bland annat skrivit låtar till världsstjärnor som Madonna, Katy Perry, Ghost, Avicii och Sia. 2017 började de släppa egna låtar under namnet Vargas & Lagola och efter tre år och ett antal singelsläpp släpps äntligen debutalbumet The Butterfly Effect.

Café tog ett snack med duon om vad Vargas & Lagola egentligen betyder, varför Vincent Pontare är en mästare på att hantera konflikter och hur det känns att återigen fronta ett eget projekt.

Det är många som vet vilka duon Vargas och Lagola är, men inte vilka som står bakom musiken. Är det ett medvetet val? 

Salem: ”Det här är så roligt. Både jag och Vincent har ju faktiskt varit borta väldigt mycket från rampljuset överlag de senaste åren, vilket jag tycker varit jätteskönt. Vårt gruppnamn grundar sig därför lite i vår låtskrivarprocess, att det är väldigt härligt att skapa egna alter-egon som man kan skriva musik till.”

Vad betyder Vargas & Lagola?

Vincent: ”Det betyder faktiskt ingenting! Det är bara två coola efternamn vi såg i eftertexten till en film. Salem brukar alltid säga det så bra, det låter som Quentin Tarantinos stökiga kusiner.”

Vilka erfarenheter tar ni med er till Vargas & Lagola från era respektive karriärer som låtskrivare?

Vincent: ”Gång på gång blir vi påminda om att allting handlar om låten, oavsett hur stor eller liten man är som artist. Det är någonting som är viktigt att förtydliga för sig själv och alltid komma ihåg. Musiken leder vägen. Förutom det så vet jag inte, vad säger du Salem?”

Salem: ”Jag tycker det du säger är bra, för det är lite det som projektet är till för. Musiken står först och det är väldigt spännande.”

Hur annorlunda är det att skriva musik till sig själv gentemot andra?

Vincent: ”Hela projektet började främst för att trigga den kreativa processen på något sätt och att skapa ett sidoprojekt med total konstnärlig frihet där det inte finns några ramar. Vi har också märkt att det oftast är de låtar vi skrivit till oss själva som folk fastnar för, men vi tänker ändå precis likadant när vi skriver till andra. Ungefär som att vi skriver låtar till oss själva, men att det alltid kan bli en låt till en annan artist.”

Salem: ”Vi skriver faktiskt fortfarande låtar åt andra. Vårt arbete med det här projektet pågår ju lite hela tiden, det är som vårt kärleksbarn.”

Vincent: ”Sidoprojekt ja.”

Salem: ”Ja, vårt kärlekssidoprojekt.”

Berätta om nya skivan The Butterfly Effect.

Vincent: ”Det är ett första smakprov på vår värld som ger en lite mer nyanserad bild av vår musikaliska palett.”

Salem: ”Bra svar Vincent! Jag blir ju imponerad.”

Hur skiljer sig musiken på The Butterfly Effect från musiken ni skrivit till andra artister?

Salem: ”Jag kan uppleva att vi fortfarande skriver samma låtar som vi alltid har gjort, men att kostymen på själva låtarna sitter mer som i vår värld nu.”

Vincent: ”Ja, det är fortfarande vår melodivärld.”

Vilken låt på albumet känner ni er mest nöjda med?

Vincent: ”Alla! Det är så jävla svårt att välja en.”

Salem: ”Jag är glad för varje låt.”

Om ni fick EN låtskrivare som skulle skriva låtar åt er, vem skulle det vara?

Vincent: ”Kanye West. Jag tror vi båda delar uppfattningen om att han är ett nutida geni.”

Salem: ”Musikaliskt geni alltså. Sen håller han på med lite andra saker som vi inte vill lägga oss i.”

Ni har inte släppt något under eget namn på länge – hur känns det att släppa eget igen?

Salem: ”Det känns precis likadant som det gjorde förr!”

Vincent: ”Vi tycker att det ska bli roligt att komma ut och spela igen, dels för att musiken är så bra, men också för att man träffar så många människor.”

Saknar ni solokarriären ibland?

Salem: ”Nej. Jag har bara saknat spelandet på scen, men jag har inte saknat någon typ av solokarriär. Jag slutade med det eftersom jag ville.”

Vincent: ”Jag tror inte att någon av oss egentligen gillar att hålla låda själv och stå i centrum. Det är väldigt skönt att vara två som delar den här ”frontningen” på något sätt.”

Hur lärde ni känna varandra?

Vincent: ”Vi har haft gemensamma vänner sedan 15 år tillbaka och därför stött på varandra flera gånger, men jag tror att vi började lära känna varandra 2011 eller 2012 när Salem behövde låna min studio när jag var bortrest. När jag kom hem delade vi studion och var där varannan dag. En dag jobbade han med Veronica Maggio och det slutade med att jag och Salem var med och gjorde hela hennes skiva. Man kan säga att det var då det började.”

Blir ni trötta på varandra? 

Vincent: ”Du blir ju trött på mig Salem, men jag blir ju aldrig riktigt trött på dig. Jag kan aldrig få nog av Salem.”

Salem: ”Vincent är faktiskt ett geni när det kommer till konflikthantering. Om det är någonting som skaver så måste han ta upp det och reda ut det innan han kan göra någonting annat. De få gånger som det funnits fnurror på tråden så har det retts ut väldigt tidigt. Jag är ganska konflikträdd av mig och har därför lärt mig att ta hand om såna grejer under de senaste åtta åren.”

Vincent: ”Du är ju väldigt fin och bra med känslor, om någon exempelvis är ledsen. Det känns som att vi i studion pratar mycket om allt möjligt, vilket jag tycker är en styrka. Det får vara okej att man är sur ibland så länge man tillslut hittar en väg vidare.”

Vad tycker ni är det bästa med varandra?

Salem: ”Vincents bästa egenskap är hans arbetsmoral, vilket kanske låter lite osexigt när det gäller konstnärliga yrken. Vi båda är ju knegare. Vår arbetsmoral är väldigt hög och vi ger inte upp tills saker blir klart.”

Vincent: ”Förutom att Salem är ett musikaliskt geni skulle jag säga att det bästa med honom är att han alltid har ens rygg oavsett vad, både personligt och arbetsmässigt.”

Hur kompletterar ni varandra?

Vincent: ”Vi kan ungefär samma saker när det kommer till att spela, men vi har lite olika färger på det vi gör. Om Salem sitter och jobbar vid datorn kan jag alltid hoppa in, och om jag spelar gitarr kan alltid Salem ta över när jag behöver en paus. Man håller tiden ett flöde eftersom man alltid kan byta av varandra.”

Ni har ju skrivit låtar åt exempelvis Ghost. Hur tänker ni kring att byta riktning och skriva rockmusik till er själva i framtiden?

Salem: ”Jag tror att vi egentligen är ett rockband. Både jag och Vincent kommer ju från den och andra olika musikstilar, du kanske kan förklara bättre Vincent?”

Vincent: ”Jag själv började ju med hårdrock när jag var sju, men all musik vi lyssnat på har alltid haft en liten rebellisk, underdog-känsla. Det kan vara allt från hårdrock till hiphop och skatepunk. Det har alltid funnits en stark kultur inom de musikgenrerna.”

Salem: det finns ett rykte att du har varit en av personerna bakom pianistens mask i Ghost under några gig. Stämmer ryktet?

Salem: ”Jag har inga kommentarer till det.”

Vargas & Lagola om 5 artister de skrivit låtar till och hur de var att jobba med:

Tobias Forge (Ghost)

Salem: ”Tobias är en visionär och det har varit fantastiskt att jobba med honom. Hans vision om saker och ting är fruktansvärt inspirerande.”

Vincent: ”Han är en perfektionist ut i fingerspetsarna.”

Madonna

Vincent: ”Hon är smart, intellektuell och det känns som att hon har levt nio liv.”

Salem: ”Hon är också en väldigt rolig person faktiskt. Jag tror aldrig att jag har skrattat så mycket som jag gjorde under veckorna när vi jobbade med henne.”

Katy Perry

Vincent: ”Hon är en superproffsig låtskrivare som också är väldigt rolig.”

Avicii

Vincent: ”Ett melodigeni som var helt orädd för att testa olika hybrider av musik. Med Tim fanns det inga regler, man fick göra precis som man ville så länge låten blev bra. Allt handlade bara om musiken, vilket var otroligt inspirerande och roligt.”

Sia

Vincent: ”Hon är en naturkraft och en fantastiskt sångerska med adhd-drag. Hon är lite överallt.”


Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-02-03 09:13