Hoppa till innehåll

Här är världens bäst betalda skådisar – stora skillnader mellan könen

Anaïs González Cruz

När tidningen Forbes listar världens bäst betalda skådespelare är löneskillnaden mellan könen enorm.

Med en bruttoinkomst på 68 miljoner dollar toppar Mark Wahlberg tidningen Forbes lista över Hollywoods bäst betalda skådisar. Något överraskande kanske med tanke på att hans senaste storfilm, Transformers: The last Knight, sågades av kritikerna – och publiken var uppenbarligen också missnöjd. På filmsajten Rotten Tomatoes har den i skrivande stund bara skrapat ihop 15 procent i ranking och på IMDB har filmen blygsamma 5,2 av 10 i betyg.

Mark Wahlberg i sågade ”Transformers: The Last Knight. ”

Bland de manliga skådespelarna följs Wahlberg av The Rock och Vin Diesel och faktum är att av de 13 bäst betalda skådespelarna i världen är samtliga män. Vi måste scrolla oss ner till 14:e plats innan vi hittar en kvinna på totallistan – dessutom en briljant sådan.

Med 26 miljoner dollar är Emma Stone den bäst betalda kvinnliga skådespelerskan i Hollywood, en anmärkningsvärt låg summa jämfört med Wahlbergs årsinkomst. Emma Stone har förresten vunnit en Oscar, till skillnad från Marky Mark.

Så stora är skillnaderna i Hollywood

De 10 bäst betalda manliga skådespelarna 2017

1. Mark Wahlberg – $68 miljoner
2. Dwayne ”The Rock” Johnson – $65 miljoner
3. Vin Diesel – $54.5 miljoner
4. Adam Sandler – $50.5 miljoner
5. Jackie Chan – $49 miljoner
6. Robert Downey Jr – $48 miljoner
7. Tom Cruise – $43 miljoner
8. Shah Rukh Khan – $38 miljoner
9. Salman Khan – $37 miljoner
10. Akshay Kumar – $35.5 miljoner

De 10 bäst betalda kvinnliga skådespelarna 2017

1. Emma Stone – $26 miljoner
2. Jennifer Aniston – $25.5 miljoner
3. Jennifer Lawrence – $24 miljoner
4. Melissa McCarthy – $18 miljoner
5. Mila Kunis – $15.5 miljoner
6. Emma Watson – $14 miljoner
7. Charlize Theron – $14 miljoner
8. Cate Blanchett – $12 miljoner
9. Julia Roberts – $12 miljoner
10. Amy Adams – $11.5 miljoner

Källa: Forbes

Löneskillnaderna är inget nytt för Stone och andra kvinnor i branschen. Skådespelerskan har vid flera tillfällen uttalat sig om Hollywoods ojämställda löner, skillnader som är ännu större om du har exempelvis afroamerikanskt eller asiatiskt ursprung. Som om det inte vore nog måste kvinnor dessutom förlita sig på andra män för att kunna räkna med en jämställd lön, menar Stone.

– Mina manliga kollegor tvingas ofta gå ner i lön för att jag ska få likvärdigt betalt, något de gör eftersom de anser att det är rätt. Det pratas det inte heller om, att våra jämställda löner kräver att andra osjälviskt ska säga ‘det här är rätt’, säger hon i en intervju med Business Insider.

[newsletter]

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.