Annons
Annons

Tycker du att pizzapriset bara har skjutit i höjden? Dags att vidga dina vyer.

Tv-programmet World’s Most Expensive Food i engelska Channel 4 söker, föga förvånande, upp världens dyraste mat. Frågan är hur soft det är att kolla när man ändå inte får äta dem?

Annons

Vi kunde ändå inte låta bli att ta reda på mer om världens läckra dyrbarheter. Varsågod – här är några av världens lyxigaste livsmedel som du sannolikt aldrig kommer att få testa (men som kommer få det att vattnas i munnen på dig).

* * *

Långhalsar

langhalsar-2

Vi visste inte heller att det här djuret fanns, men långhalsar är ett sorts kräftdjur vars mest kända hemvist är Galicien i Spanien. Smaken: ungefär som kräftor. Strikta regler styr fiskningen, som utförs av lokala fiskare – runt fem av dem dör årligen i jakten på läckerheterna. Du äter långhalsar ångkokta med grönsaker och vinsås.

Pris: cirka 4000 kronor/kilo, cirka 1300 kronor för en tallrik.

Foto: wikipedia.

 

Väldigt lyxig konjak

konjak

Får det lov att vara en Napoleon Grand Reserve från 1811? Se till att spara den till ett fint tillfälle, för annars lär du ångra dig  – och nej, varken svensexan eller till fyllenattmackan ”när du verkligen är sugen” kvalar in här.

Pris: 91 000 kronor/flaskan (i programmet serveras en enda shot för 65 000 kronor, men vi förmodar att baren gjorde ett visst prispålägg).

Foto: Channel 4.

 

Skitkaffe

kaffe-bajs-katt

Kaffet vars bönor fått passera genom en indonesisk vildkatts (kallad luwak) tarmsystem är numer världsberömt. Enligt snacket ska behandlingen göra det betydligt mindre surt än vanligt snutkaffe. Tänk bort vad kaffet har varit med om, det förtjänar bättre uppmärksamhet än så.

Pris: 8300 kronor/kilot.

Foto: Channel 4.

 

Lax som fått njuta av jazz

lax-jazz

I jämförelse en ganska billig rätt, men det lustiga är att priset beror på hur köttet har behandlats: medan laxen röks utsätts den för levande jazzmusik.

Pris: 1400 kronor/filén.

Foto: Channel 4.

 

Vit tryffel

Truffle_washed_and_cut

Smakar det så kostar det, men så växer också vita tryfflar i det vilda i sydeuropa (i synnerhet norra Italien) och kräver assistans av en hund eller gris för att kunna plocka upp dem. Grisar har dock blivit mindre vanliga eftersom de själva gärna smaskar i sig godbitarna.

Pris: drygt 100 000 kronor/kilot.

Foto: Mattias Kabel.

 

Superkaviarn

rom-dyrt

XL-caviar kallas den specialdesignade produkten som den brittiska konnässören Kenneth Benning tänker lansera för Londons svinrika foodies. Innehållet? Rom från stör, fylld med rom från afrikansk klogroda.

Pris: finns ännu ej att köpa, men förmodligen dyrare än den kaviar han redan säljer för 214 000 kronor/kilot.

Foto: Channel 4.

 

Smaklig måltid (om du mot förmoden skulle ha råd)!

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs mer!

20 tricks som gör din matlagning väldigt mycket enklare

5 steg till den perfekta daiquirin

Äta insekter är hetaste mattrenden – ”Så fort man kommer över spärren är det inga problem”

Annons

Dela (13)
Tweeta

Annons


Laddar