Äta insekter är hetaste mattrenden – ”Så fort man kommer över spärren är det inga problem”

cafevik  |  Publicerad 2015-02-04 16:35  |  Lästid: 3 minuter
insekter-mat-ata-livsmedel-start

Får det vara en mjölmask på sushin? Att äta insekter är en växande trend  – men du måste vänja dig vid tanken på att stoppa i dig ett sexbent litet kryp.

* * *

De är proteinrika, lättskötta, lever på sopor och går att odla nästan över allt. Insekter kan vara framtidens trendmat, och ett klimatsmart alternativ till kött. Och så länge de små rackarna föds upp under kontrollerade former och värms upp under tillagningen så är det ytterst osannolikt att de sprider smittor. Så vad väntar vi på?

Kostvetaren Emma Aspholmer, 27, driver bloggen insectsforstarters tillsammans med sin kompis Ellen. Hon tror att insekter på tallriken är framtiden.

– Det är väldigt, väldigt miljövänligt. Du kan föda upp dem på en liten yta utan vatten. 1 kilo insekter kräver 2 kilo mat, men till exempel ätligt kokött kräver väldigt mycket mer.

2 miljarder människor äter redan insekter regelbundet, men i Europa och Nordamerika är vi fortfarande lite äcklade av tanken på att äta larver och syrsor. Nu hoppas FN att fler börjar stoppa i sig insekter, för miljöns och matbristens skull.

Bland hippa foodies är insektskäk redan etablerat. Trendiga lyxrestaurangen Noma i Köpenhamn använder insekter i flera rätter, och har fått ett stipendium för att undersöka hur man kan använda insekter i mat. Svenska företaget Belatchew har ritat upp BuzzBuilding, en kombinerad insektsodling och restaurang som är tänkt att stå på strategiska platser i Stockholm.

 

insekts-odling-restaurang

BuzzBuilding, framtidens insektsfabrik. Foto: Belatchew.

* * *

emma-aspholmer-insekter

Emma Aspholmer driver bloggen insectsforstarters.com. Foto: Privat.

* * *

Emma Aspholmer tror också att insektstrenden kommer växa.

– Ja, absolut! Så fort EU:s lagar ändras så att insekter är godkända som ett livsmedel kommer vi se väldigt mycket mer insekter på tallriken, både på restauranger och i privata farmer.

Skulle du själv kunna tänka dig att odla insekter?

– Ja, det skulle jag absolut kunna tänka mig. Vad sjuk jag låter! Men har man kommit över spärren att äta insekter så är det verkligen inga problem.

Vad säger du till den som är skeptisk?
– Ät inte insekter i hel form till att börja med, köp istället insektsmjöl. Baka och smaka och känn att det inte är så dramatiskt, sen kan du äta hela insekter. Använd sjysta kryddor som du själv gillar!

* * *

Emmas 3 bästa insektsrätter

 

Sushi med buffaloworms och mjölmaskar

sushi-2

”Larverna är knapriga och tillför en smak som funkar bra ihop med soja och sushi-tillbehören”. Läs mer här!

 

Småkakor gjorda på syrsmjöl

kaka-insekt

”Insektsmjölet har en speciell smak, som faktiskt gör att kakorna smaker mer och blir godare än med vanligt mjöl”.  Läs mer här!

 

Grön ärtsoppa med buffaloworm-topping

gron-artsoppa

”Insekterna är salta och krispiga och tillför rätten ännu mer protein”. Läs mer här!

 

Jonatan Loxdal

* * *

Läs också!

15 sjuka snabbmatsrätter som aldrig borde ha lämnat köket

20 tricks som gör din matlagning väldigt mycket enklare

20 Instagram-konton som får det att vattnas i munnen på oss

10 appar som gör alla bättre på att laga mat

Så gör du godaste tacon!

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-08-19 16:53