Hoppa till innehåll

Världens 8 mest värdelösa uppfinningar

En hund och guldpiller
Markus Aamisepp

Café botaniserar bland nätets mörkare basarer och hittar uppfinningar som får oss att tänka på allt annat än obehagliga eftervärldsdystopier.

Vi lever i en tid där vi ständigt överrumplas av nya innovationer vi inte trodde var möjliga. Med uppfinningar som självkörande bilar, deepfake och 5G är det lätt att tänka att utvecklingen bara går framåt och att vi lämnar det förflutnas primitiva påfund bakom oss. Men det är – som det heter – inte så det är.

Samtiden är nämligen fortfarande fullspäckad av idiotiska uppfinningar och försök till vardagslösningar. Inte minst speglas detta i (det otroligt amerikanska) programmet Shark Tank där oerfarna entreprenörer försöker pitcha in sina idéer hos ett gäng samvetslösa oligarker i hopp om ekonomiskt stöd. Pitchar som en energidryck nischad för singelkvinnor i medelåldern eller en extremt brandfarlig baconmaskin i trä som tillagar fläsket precis så det blir klart till du vaknar är exempel på att utvecklingen inte går så snabbt som du må tro.

Och visst är det ändå lite betryggande att vi inte närmar oss den Black Mirror-osande framtiden i den raska takt som vi ofta tror oss göra. Och för att lugna dina nerver ännu mer botaniserar Café bland nätets mörkare basarer och hittat sådana uppfinningar som får oss att tänka på allt annat än obehagliga eftervärldsdystopier.

1. iPotty

Vi är absolut inga barnexperter. Men när barn lär sig att gå på pottan känns det som att det är viktigt att de enbart fokuserar på att utbildas i konsten av tarmtömning. Denna innovation som tillåter din unge spela Angry Birds samtidigt gör ingenting mer än att avla fram ännu fler toalett- och Tindermultitaskare – en art vi redan har ett överskott av.

2. Bebismopp

Om ”baby showers” fortfarande är en grej är en bebismopp vad din tokroliga kompis köper till din nyfödda. Uppfinningen – som givetvis är värdelös – är till för att din bebis ska kunna moppa golven när hen kryper runt på golven och på så sätt effektivisera städprocessen. Ungefär som en robotdammsugare. Men det kommer såklart inte fungera om du inte själv gnuggar ditt spädbarn längst golvet – vilket antagligen inte är okej enligt varken normer eller för socialtjänsten.

3. Guldpiller

Enligt hemsidan som tillverkar dessa guldpiller på är de till för att sväljas och på så sätt göra dina innersta delar till rikedomskammare. Alltså – helt och håller värdelöst.

4. Cuss collar

Cuss collar är ett koppel du trär runt din hunds hals som yttrar ett svärord varje gång byrackan skäller. Och tro det eller ej – varan är redan slutsåld. Vilket inte betyder något annat än att det finns allt för många hundägare där ute som hatar sina husdjur.

5. Fiskträningsset

Köper du detta träningsset för din akvariefisk får du förutom en fotbollsplan och diverse hinderbanerekvisita med en dvd-skiva med en ”45 minuter lång detaljerad instruktionsvideo av den världsberömda fisktränaren Dr. Dean Pomerleau”.

6. Motoriserad glasstrut

Slipp det vämjeliga manuella snurrandet av rånet – investera istället i den motoriserade glasstruten som roterar av sig själv.

7. Världens farligaste datorhållare

Okej – det här datorstödet kan säkert användas på säkra sätt om du stannar vid en bensinmack och behöver jobba on-the-go. Men den är också en slags gateway till haverier på E4:an.

8. Osunt huvudstöd

Vissa förespråkar att stå upp och jobba – andra menar att du istället ska ha en replika av en hand som du med dålig ergonomi kan stödja huvudet eller hakan på när du skriver årsrapporter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.